Laks er en af de mest værdsatte spisefisk. Det orange- til mørkerøde
kød er rigt på omega-3-fedtsyrer. Det kan spises råt, kogt, stegt og røget.
Indtil 1800-tallet blev laks ikke betragtet som en delikatesse, da den var
rigelig, billig og tilgængelig.
Der findes beretninger om, at ansatte på gårde protesterede til
arbejdsgiveren over, at der alt for ofte blev serveret laks, og at
man visse steder vedtog love, der regulerede andelen af laks i kosten.
Køkkenet kalder
Ingredienser: (2 pers.)
8 – 10 stk. små kartofler 0g blomkålsbuketter
1 stk. varmrøget laks ca. 250g
1 stk. hjertesalat
2 stk. radiser
1 spsk. Capers
1 spsk. Grov sennep
1 spsk. Piskefløde
½ spsk. Honning, flydende
Salt og peber
1 dl. Finthakket krydderurter (purløg, timian og persille)
1 – 2 spsk. Parmesan, revet
2 stk. æg
½ dl. Eddike
Start med at koge kartoflerne, næsten møre
Hæld vandet fra, og lad dem stå med låget på
Rør sennep, fløde, honning, parmesan ost, salt og peber sammen,
smag til
Anret den skyllede og afdryppede salat på 2 tallerkner
Sammen med skiveskåret kogte kartofler
Fjern den matte fedthinde indvendig på laksen
Pluk laksen og fordel den over salaten
Pluk små blomkålsbuketter og fordel dem over salaten
Skær radiserne i meget tynde skiver, fordel dem over salaten
Drys med de finthakkede krydderurter og capers over salaten
Kom vand i en gryde og kog det op
Slå hvert æg ud i en lille skål
Når vandet koge tilsættes eddike, træk gryden fra varmen
Lav nu en hvirvel i gryden med en ske eller piskeris
Der skal nu dannes et hul i midten af vandet
Hæld nu forsigtigt et æg ned i midten af hvirvlen
Sæt gryden tilbage på varmen, og kog i ca. 3min.
Tag ægget op med en hulske, læg det på en lille tallerken
Soigner det lidt fjern, løse tråde af hviden
Læg det forsigtigt på toppen af laksen, på tallerkenen
Klar til servering
Dagens tallerken, Salat med varmrøget laks, kartofler og pocheret æg,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Røgning af Laks i kuglegrillen:
1 stk. laks ca. 750g
2 spsk. Groft salt
100g røgesmul, bøg
Del laksesiden i 3 stykker
Læg dem i en plastpose
Drys nu salte på fisken, luk posen og læg den på køl ca. 1 time
Tænd grillen med briketter, men ikke ret mange 5 – 6 stykker
temperaturen i grillen skal være ca. 60 gr.
Kom røgesmul i en foliebakke
Placer foliebakken direkte oven på de glødende kul
Skyl laksen under den kolde hane, så alt saltet fjernes og dup dem tørre
Krydr med groft friskkværnet peber og dup det ned i laksen
Læg laksen på risten og læg låg på
Nu vil det begynde at ryge
Hold øje med temperaturen og at det ryger hele tiden
Ca. 2 – 3 timer alt efter smag af røg
Jeg røg laksen i 2 timer og den var perfekt.
Nogen gange kan man købe laksesiden med røgesmul (Rema 1000)
Det ene stykke skal ryges og bruges til salaten, resten kan fryses
fersk/saltet, så kan man altid ryge et stykke når det skal bruges,
eller man kan bruge det fersk/saltet.
God fornøjelse med røgningen
Skriv et svar