Diabetes type 2
Min oplevelse med diagnosen Type 2 diabetes:
Så kom dagen, den 19. august 20, hvor jeg havde været til service check hos
lægen og kom af med et par blodprøver.
Senere på dagen ringede lægen og sagde:
Du har sukkersyge, diabetes 2, tallene er sådan lige tippet over grænsen.
Du har to muligheder, enten ændre du på din kost, dyrk mere motion
eller du kan få en lille pille, som du tager, en om morgen og en om
aftenen! Og så vil det være en god ide, hvis du taber dig 3 – 4 kg.
Det kunne vi ikke blive uenig om, men jeg vil nok sige 7 – 8 kg
gjorde ikke noget.
Dette satte da godt nok tankerne i gang på øverste etage, hvad nu, hvad
måtte man spise, hvordan med sovs, kartofler, piskefløde o.s.v. spørgsmål
var der mange af.
Jeg trak lidt på det med at ændre på kosten, fordi jeg kom til at tænke på
min blog med opskrifter, det er jo ikke dem alle sammen som er diabetes
venlige.
Jamen så får du pillen, sagde lægen, jeg udskriver en recept til apoteket
hvor du kan hente pillerne. Og så ses vi igen om 3-4 måneder.
Og så var det slut, det gav stof til eftertanke, jeg vidste god, at jeg havde
ligget på grænsen i de sidste par år, men nu var det så tippet over, men det
efterlod mange spørgsmål og frustrationer.
Diabetes 2 eller ”gammelmands sukkersyge” som det også kaldes, og
hvorfor gamle mænd har fået eneret på den betegnelse, ved jeg ikke.
Mig bekendt er der også mange unge mænd og damer som har diabetes 2
Nu kunne jeg måske godt ændre lidt på kosten og opskrifterne og når man
har mulighed for det, så syntes jeg også at man er forpligtet til at gøre det.
Ved en ændring af kosten kunne man måske slipper for pillerne, ikke
dermed sagt, at så har man ikke sukkersyge mere. For når man først har
fået konstateret sukkersyge, så har man det for evigt, uanset om tallene
kommer ned under grænsen, man kan slippe for pillerne, men diabetes 2
vil man stadig ha’
Nu kunne jeg godt have tænkt mig, at taler med en diætist eller en der
kendte noget til diabetes, men det kan åbenbart ikke lade sig gøre i dag,
lægerne må ikke henvise. Og når man så ser TV-lægen Peter Geisling laver
en hel udsendelse om diabetes 2 og fortæller at der konstateres 15.000 nye
tilfælde om året, så er det vist på tide at sadle om.
Man er overladt til internettet eller bøgerne om diabetes, og jo mere man
læser om det og ser de udtagelser som både overlæger og professorer
komme med, så er det en sygdom man skal tage alvorligt, det er en farlig
sygdom, passes den ikke kan det få uoverskuelige konsekvenser med
følgesygdommene.
Alle som kender noget til sygdommen skriver, at det er meget vigtigt, at
man har styr på sine kulhydrater.
Nu er kulhydrater jo ikke sådan nogle kul arbejder som står stille på rad og
række, så man kan komme til at tælle dem, de farer rundt over det hele og
er umulig, at få øje på dem. Så hvordan pokker skal man få styr på dem? Og
taler men om fedtindholdet i madvare, så kan man selv regne det.
Men det kræver en stører matematisk studentereksamen for at få noget ud
af det.
En tommelfingerregel er følgende: Hvis fedtindholdet i en vare målt i gram
er halvt så sort som det samlede indhold af protein og kulhydrat målt i
gram, så er fedtenergiprocenten over 50. Fedtindholdet målt i gram skal
helt ned på mindre end 1/5 af summen af protein og kulhydrater målt i
gram i varen, for at fedtenergiprocenten kan holde sig på de magiske 30%
eller derunder.
Her står jeg af, for skal man foretage sådan en beregning på hver vare i
supermarked, så kommer man aldrig ud igen, og så bliver dødsårsagen en
helt anden end diabetes 2.
Men nu skal man heller ikke gå i panik, men bruge den sunde fornuft med
omtanke. Man skal selvfølgelig ikke fravælge alt, men bruge lidt mindre.
Man skal da også gå ud og spise
Uden der skal laves separate menuer, man spiser det samme som alle
andre, bare lidt mindre og når det så kun er en gang imellem, så er det til at
leve med.
Det er i hverdagen det batter noget og der hvor man kan gøre mest, så som
skifte letmælk ud med minimælk, skær ned på fedtet, afskaf sukkeret og
brug flydende sødestof i stedet, flere grøntsager i retterne, flydende fedtstof
i stedet for faste, så når man langt.
Frustrationer er der nok af, som når sundhedsstyrelsen anbefaler at spise 6
stk. frugt/grønt om dagen, men hvor stå det lige, at en banan gælder for to
stykke frugt?
Alle opskrifter her under rubrikken ”diabetes 2” er opskrifter justeret
specielt til type 2 diabetes, men kan også spises med velbehag af andre som
ikke har diabetes.
Mange glade madhilsner
John
(Fortsættelse følger)