Culotten sidder på lammets øverste del af baglåret. Kødet er med sit relativt
høje fedtindhold særdeles egnet til stegning på grill eller pande. Det kan
også med fordel steges i ovnen, da fedtet sørger for, at kødet ikke tørrer ud.
Der er mange som mener, at lam smager af uld, det er vist en gammel
skrøne, det er muligt hvis man fik serveret et gammelt får, at der kunne
være en uldsmag ved det. Men ikke i dag, hvor man får noget af det
skønneste kød af lam med en mild delikat smag.
Vi burde spise meget mere af det sunde, magre lammekød.
Culotten har ofte en kraftigere smag end andre udskæringer af lam.
Køkkenet kalder
Ingredienser: (2 pers.)
1 stk. lammeculotte ca. 300g
2 spsk. Olivenolie
1½ spsk. Rosmarin, frisk
1 fed hvidløg, presset
1 spsk. Revet skal af en øko citron
4 – 5 blade citronmelisse
1 tsk. flagesalt
Friskkværnet peber
1 dl. Æblemost
Grøn kartoffelmos:
2 – 3 stk. skrællede kartofler, skåret i skiver
¼ selleri skåret i tern
½ – 1 dl. Mælk
½ dl. Kogevand
½ dl. Piskefløde
1 stk. æggeblomme
120g spinat, hakket
Salt og peber
Evt. lidt muskatnød
½ – 1 dl. Revet ost
Start med at ridse lamme culotten på fedtsiden
Er der meget fedt, så skær noget af fedtet fra.
Kom alle krydderierne i en morter eller krydderikværn
Stød/kværn dem godt sammen til en ensartet duftende krydderiblanding
Bland blandingen med lidt olie
Masserer blandingen godt ind i lamme culotten
Varm en pande godt op, og brun culotten på alle side
Varm ovnen op til 200 gr.
Læg culotten i et ildfast fad
Tilsæt æblemost til fadet og sæt det i ovnen 190gr. i ca. 13 – 15 min.
kernetemperatur ca. 62 gr.
Tag kødet ud og lad det hvile i ca. 10 – 15 min.
Gem fonden som kødet har stegt i
Skær kødet ud i tynde skiver lige før serveringen
Si fonden over i en lille kasserolle
Smag på fonden og tilsæt evt. lidt hvidvin
Kog det lidt ind til en intens mild smag
Juster tykkelsen med lidt maizena, udrørt i kold vand
Tykkelsen skal være som en skysauce.
Grøn Kartoffelmos:
Kog kartofler/selleri møre ca. 20 min.
Mos dem med en kartoffelmoser/piskeris
Tilsæt mælk og kogevand til en passende konsistens
Tilsæt fint hakket spinat
Smag til med salt, peber og muskatnød
Fyld mosen i små cocotter, men ikke helt op til kanten
På toppen skal der være plads til denne blanding:
Æggeblomme, fløde, peber, salt og revet cheddar
Røres sammen og hældes over kartoffelmosen
Drysses med lidt finthakket rosmarin eller timian
Bages i ovnen på 200gr. i ca. 20 – 25 min.
Til de er gyldne på toppen.
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Lammeculotte med krydderier og grøn
kartoffelmos, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar