• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gæstemiddag “Grillen synger på sidste vers, så det er slut med at brænde fingeren”

13. september 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

Hovedret.: Grillet Kalvefilet med spicy svampesauce og
avocadosalat 

Dessert.: Brændte figner på marengsbund og med karamelsauce

Efterhånden synger det på sidste vers, med at grille for i år.  
Det har ikke været den bedste sæson, men tåleligt,
derfor slutter vi sæsonen af med en lækker kalvefilet,
grillet eller stegt efter den gammeldags metode.  

Mør og lækker, med lidt mere morderne tilbehør,
som smager helt fantastisk.  

Vi skal til den.

Ingredienser.:(4 pers)  
8oo – 1000 g kalvefilet
200 g svampmix, frost
1 stk. rød peber
1 stk. chili
3 – 4 stk. skalotteløg
2 – 3 fed hvidløg
2 – 3 stk. laurbærblade
1 dl. Piskefløde
1 spsk. maizena
Olivenolie/smør
Chili, pulver
Soja
Engelsk sauce
1½ – 2 spsk. Balsamico,
hvid Rønnebærgele eller ribsgele
Evt. kulør  
Avocadosalat.: 
2 stk. avokadoer, modne
1 – 2 stk. tomater
2 spsk. balsamico, hvid
Salt
1 kg små kartofler      

Start med at soigner kalvefileten

Rids den i et harlekin mønster på fedtsiden

Krydr med salt og peber    
Kalvefileten brunes af på alle sider, direkte varme på grillen  

Flyttes til indirekte varme i ca. 20 – 30 min

Sæt en foliebakke med lidt vand under risten og kalvefileten  
Brug et stegetermometer det skal vise 58 – 60 gr på det tykkeste sted  
Har du ikke et stegetermometer, skal den give lidt efter
når du trykker på stegen

Når stegen er færdig, skal den hvile i ca. 10 – 15 min.
Tildækket løst med et viskestykke  
Sæt gryden med kartofler over varmen  
Kog dem møre i ca. 10 – 15 min.  
Skær rød peber i tern, løg i grove tern og hvidløg fint snittet

Tag en pande eller gryde, gerne med lidt høje kanter,
sæt den over god varme  
Kom lidt olie/smør på panden/ gryden  
Sautere peber, skalotteløg og hvidløg  
Tilsæt svampene og 1½ – 2 spsk. balsamico og lad det 
hele simre i ca. 10 min

Tilsæt piskefløde og kulør

Tilsæt chili fint hakket, og laurbærblade, lad retten simre i
yderlige 10 min  
Smag til med chili pulver, soja, peber, engelsk sauce
og rønnebærgele  
Juster konsistensen med lidt maizena udrørt i koldt vand,
hvis man ønsker saucen tykkere.  
Når stegen har trukket, skæres den ud i pæne skiver  

Klar til servering    

Avocado og tomater skæres i mundrette stykker

Vendes med hvid balsamico og et nip salt

Så er det tid til servering.

Dagens tallerken, Grillet Kalvefile med spicy svampesauce og
avocadosalat, velbekomme 
Mange glade madhilsner
John   

Brændte figner på marengsbund med karamelsauce 
En nem, hurtig og lækker dessert, som kan bruges
i mange sammenhænge.

Ingredienser.:(4 – 6 pers)    
8 stk. æggehvider
400 g sukker  
Karamelsauce.:  
260 g sukker
2½ dl. Fløde
4 spsk. smør
½ spsk. brun farin  
Figner.:  
6 – 8 stk. figner, friske
1 stk. appelsin, saft og skal, økologisk
5 spsk. rørsukker
4 – 5 dl. Piskefløde  

Start med at sætte ovnen på 140 – 150 gr  
Pisk æggehviderne meget stive  
Pisk sukkeret i lidt af gangen, pisk til sukkeret er opløst  
Bruger du florsukker går det hurtigere  
Tag en bageplade med bagepapir    
Tegn en cirkel på bagepapiret ca. 20 – 22 cm i diameter

Kom marengsmassen inde i cirklen og næsten ud til kanten af cirklen  
Bag den i ovnen i ca. 60 – 90 min

Lad den køle helt af på en rist inden du løser den fra papiret  

Skær fignerne i halve og læg dem i en ildfast fad med snitfladen op

Dryp appelsinsaft og skal over fignerne og drys med sukker  

Bag dem i ovnen til sukkeret er smeltet ved 190gr.

Lad dem køle af.  
Karamelsauce.:    
Kom 3 – 4 spsk. sukker i en lille gryde, så det dækker bunden    
Der må ikke røres i gryden, på nuværende tidspunkt    
Varm op med god varme til sukkeret karamelliser
(pas på det bliver hurtigt sort)

Kom en god klat smør i gryden, nå sukkeret har fået den ønskede farve

Rør rund og kom resten af ingredienserne i gryden  

Rør det igennem til saucen er glat og tykner lidt  
Lad det køle af.  
Ved serveringen piskes fløden til skum og fordeles
over marengsbunden    
Anret fignerne ovenpå og dryp med lidt karamelsauce  

Server straks med resten af karamelsaucen ved siden af.    
Det er tid til servering

Dagens dessert, Brændte figner med karamelsauce, velbekomme  

Ved et uheld, blev karamelsaucen blandet med svampesaucen,
så derfor er der ikke karamelsauce på billedet af desserten  🙁
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Grill retter, Gæstemiddag Tags: Gæstemiddag 7

Previous Post: « Skånsk kalops
Next Post: Lasagne med Squash og kyllingekød »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme