• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gæstemiddag “Under sydlige himmelstrøg”

23. november 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

Så samles vi igen med et par gode venner til en middag,
og når der muligheden for det, så kan ikke mindre en
tre-retters menu gøre det.

Forret.: Skildpaddesuppe (forloren)

Hovedret.: Fricando med brunede kartofler, salat og surt


Dessert.:  Blommetrifli med mascapone creme og Amaretto


Skildpaddesuppeopskrift her.
Fricando med brunede kartofler, salat og surt.
Vi kigger indenfor i det Spanske køkken, og laver en smagfuld ret
fra det Spanske/catalanske køkken

Vi skal til det.

Ingredienser.:(4 pers)  
600 g kalvekød, f.eks. tykstegsfilet, eller klump
300 g svampe, forskellige
1 fed hvidløg
1 portion sofregit, opskrift følger
½ dl. Olivenolie
4 – 5 spsk. mel
Krydderbuket, porretop, laurbærblade og timian
6 dl. Kalvefond, evt. terning
1 dl. Æblemost
1 – 2 spsk. picada, opskrift følger
Havsalt og peber
Skær kødet i skiver på ca. ½ cm tykkelse  
Krydr med salt

Vend kødskiverne i mel
Varm en pande op med olivenolie til god varme

Vend kødskiverne i den varme olie 1 min. På hver side
(Når kødet er brunet, laves sofregit’en i olien
Følg opskriften til sofregit’en)
tag en tykbundet stegegryde
Tilsæt æblemost og fond
Lad det koge lidt ind
Tilsæt kød og krydderbuket
Tilsæt sofregit’en

Lad det simre i 1½ – 2 timer til kødet er mørt
Sauter svampene med 1 fed hvidløg
Tilsæt svampene til kødet, når halvdelen af stegetiden er gået

Når kødet er mørt, lige før serveringen tilsættes picadaen
Der pyntes af med en stribe finthakket persille

Serveres med brunede kartofler og salat
Brunede kartofler.:
2 glas små kartofler eller 500 g små kartofler
Som man selv koger og piller.
Sæt en pande over god varme med 4 – 5 spsk. sukker

Når sukkeret smelter og er ved at tage farve  

Tilsættes en god klat smør til sukker massen
De kogte kartofler skylles i koldt vand og drypper lidt af
Tilsættes panden med sukkermassen

Ryst god rund på kartoflerne, så sukkermassen fordeles jævnt  

Bliver det for klistret, tilsættes meget lidt vand.

Sofregit.:

Ingredienser.:(1 portion)
2 stk. store løg, gerne salatløg i tynde skiver
5 stk. tomater
2 fed hvidløg
8 spsk. olivenolie, olien fra bruningen af kødet
Kom ca. 1 liter vand i en gryde og varm det op til kogepunktet  
Tag tomaterne skær et kryds i skindet på tomaterne  

Kom tomaterne i det varme vand et kort øjeblik

Køl af med koldt vand
Nu kan du trække skindet af tomaterne

Halver tomaterne og fjern kernerne

Sæt en tykbundet gryde over med olivenolie
Varm op til middel varme
Skræl løgene og skær det i meget tynde skiver  

Steg løgene i olien, til de er gennemsigtige  

Tilsæt hvidløg og tomater, skru ned for varmen og steg videre

De skal nu karamellisere, det tager ca. 45 – 60 min
Jo længere tid man bruger, jo bedrer bliver den.

Picada.:

Ingredienser.:
1,2 g safrantråde
65 g persille, frisk
15 g hvidløg
1½ dl. Olivenolie
80 – 90 g mandler, blancherede og ristede
Smut mandlerne og lad dem tørre lidt
Kom de pillede hvidløg, persille i en lille skål
Tilsæt safrantråde og olivenolie

Kør til en grov masse med stavblenderen  
Rist mandlerne på en varm tør pande

Tilsæt de ristede mandler, fortsæt med at blende

Blend til massen er glat og fin.
Smag retten til med salt, peber og
Picada’en tilsættes som det sidste til retten 1 – 2 spsk.
lige før serveringen.
Så er det tid til servering

Dagens hovedret, Fricando med brunede kartofler, salat og surt, velbekomme
Mange glade madhilsner
John 

Blommetrifli med mascaponecreme og Amaretto.:
Ingredienser.:(4 pers)  
2 – 300 g syltede blommer
1 stk. æggeblomme, pasteuriserede
1 stk. æggehvide, pasteuriserede
8 – 10 stk. makroner
25 g flormelis
125 g mascarpone
1 dl. fløde
½ – 1 tsk. Vaniljesukker
4 stk. smuttede mandler, til pynt
4 tsk. Amaretto

Udsten blommerne og træk skindet af dem

Kom blommerne i en gryde med lidt af saften 

Kog dem i ca. 15 – 20 min

Giv dem en tur med stavblenderen  

Til en mos, gerne med lidt grove stykker af blomme i
Køl mosen af
Pisk æggeblommen og flormelis skummende
Pisk mascapone i blandingen, der må ikke piskes for meget,

så er der er risiko for at den skiller.
Pisk æggehviden stiv
Pisk fløde stiv Vend den stiv piskede æggehvide og fløde i cremen

Knus makroner let  
Fordel dem i 4 glas

Hæld ca. 1 tsk. Amaretto over makronerne i hvert glas
Fordel mosen oven på makronerne i hvert glas

Kom et lag mascaponecrem ovenpå
Afslut med en udstenet blomme med en mandel i

Sat på højkant i cremen i hvert glas
Pynt af med en roset af mascaponecrem i hvert glas.
Så er det tid til servering.

Dagens dessert, Blommetrifli med mascaponecrem og Amaretto, velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gæstemiddag Tags: Gæstemiddag 8

Previous Post: « Svinekam á la Florentine.
Next Post: Kaninragout med knuste kartofler »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme