I dag står den på grøntsag, som er en betegnelse og anvendes indenfor
ernæringslære og i kulinariske sammenhæng om den gruppe af planter,
som bliver anvendt ernæringsmæssigt.
Man kan næsten sige, at det er en vegetarret, der er dog lige ”baconet”
Blomkål er kendt for sin nøddeagtige smag, når den er rå, og sin sødlige
smag, når den er kogt. Mange foretrækker blomkål midt i mellem,
så der stadig er bid i den, og den karakteristiske kålsmag ikke
bliver for dominerende.
Del blomkålen i buketter og spis dem rå. Eller damp dem
i letsaltet vand i fem minutter. Bland blomkål i en tomatsalat
med basilikum. Eller vend blomkålsbuketter på en meget varm
pande og rist dem, fantastisk tilbehør til fisk.
I dag står den næsten alene, så vi går til den.
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
1 stk. blomkål hoved, stort
3 stk. kartofler, store
110 g flødeost, Philadelphia
1,1 dl. Creme fraiche 38%
5 stk. forårsløg
60 g parmesan, revet
12 skiver bacon
225 g rød cheddarost, revet
Evt. en stilk løvstikke
1 stk. laurbærblad
Salt og peber
2 – 3 stilke persille frisk, finthakket (til det grønne drys)
1 stk. Baguettes fuldkorn med hvidløg, frost
Start med kartoflerne, skræl/skrab dem og skær
dem i mindres stykker
Kom dem i en gryde med vand og kog dem møre
Tilsæt en kvist løvstikke eller en bouillonterning
Tag nu og sætte en pande over god varme
Steg bacon meget sprødt
Tag det af panden og læg baconstykkerne på et
stykke fedt sugende papir
Når stykkerne er kolde, knækkes de i mindre stykker
Del blomkålen i buketter
Kog blomkålen i en gryde med saltet vand, tilsæt et par laurbærblade
(der er et gammelt huskeråd som siger, at grøntsager med frugten
over jorden skal starte kogningen i koldt vand, men grøntsager
med frugten under jorden skal starte kogningen i kogende vand)
Kog blomkålen al dente ca. 8 min når vandet koger
Hæld vandet fra kartoflerne når de er møre
Mos dem groft med en gaffel
Hæld vandet fra blomkålen og mos en smule med en gaffel
Der skal stadig være blomkålsstykker iblandt
Riv osten og hak forårsløgene
Kom kartoffelmosen op til blomkålen og rør det forsigtigt sammen
Tilsæt flødeost, creme fraiche, forårsløg, parmesan og
tre-fjerdedel af baconen
Smag til med salt og peber
Hæld blomkål/kartoffel massen i et ildfast fad
Drys med cheddarost øverst, samme med resten af baconet
Bag i ovnen 30 – 35 minutter ved 180 gr.
Hak persillen fint og drys det over den baget blomkål
Server med det samme.
Dagens tallerken, Blomkålsret med kartoffel og bacon samt
hvidløgsflute, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar