Fra det Østrigske køkken bydes i dag på en traditionel og
populær ret Wienerschnitzel.
Som navnet antyder har det sin oprindelse i Østrigs hovedstad Wien.
Wienerschnitzelen er et stykke kalvekød, banket mørt med
kødhammeren, vendt i mel og æg, derefter vendt i rasp
og stegt moderat på panden.
Ordet “Wienerschnitzel” kan spores tilbage til 1862,
hvor østrigerne regerede Norditalien.
Wienerschnitzel er en simpel, men meget velsmagende ret.
Så det er kun et spørgsmål om at komme igen,
køkkenet kalder.
Ingredienser.:(2 pers)
2 stk. kalveinderlår ca. 300 g
2 – 3 spsk. Mel
1 stk. æg
½ dl. Mælk
3 – 4 spsk. Rasp gerne panko
6 – 8 spsk. Smør/olie til stegning
100 g fine ærter, frost
1 tsk. sukker
1 spsk. Smør, til ærterne
500 g. kolde kogte kartofler
1 tsk. Paprika
1 spsk. Engelsk sovs
½ kop Kaffe, sort
Salt og peber
Wienerdreng.:
1 stk. citron
1 gl. kapers i lage, lille
½ frisk peberrod eller et lille bæger
1 ds. Ansjoser eller benfri sild,
Start med at koge kartoflerne (gerne dagen i forvejen)
Pil kartoflerne, hvis det ikke er gjort og, sæt dem på køl
Tag en frostpose og skær den op i siden og bund
Læg kødet på en ene halvdel af posen og luk den anden halvdel over kødet
Bank kødet, med en kødhammer eller en tykbundet kasserolle
Til en tykkelse på 5 – 6 mm
Vendes i mel blandet med salt og peber, derefter i en blanding
af lige dele æg og mælk
Paneringen afsluttes med en tur i rasp.
Varm en pande op til god varme med masser af smør
Når smørret er smeltet, skrues ned for varmen til middel varme
Når smørret er bruset af, kommes wienerschnitzlerne på panden
Der skal være masser af smør på panden, for ikke at brænde på
Smørret skal bruges efterfølgende til brasning af
kartoflerne og smørsovs
Efter schnitzlerne er stegt gyldne på begge sider ca. 2 min på hver side
Tages de af panden og holdes varme
Tilsæt de kolde skiveskåret kartofler til panden
Krydr med salt, peber lidt paprika og engelsk sovs
Når kartoflerne er ved at have taget farve, tilsætte kaffen
Fordel kartoflerne godt i kaffen, steger til kaffen er væk
kom de brasede kartofler i en si med en lille skål under
så er din sovs klar, på fransk beurre noisette
kom ærterne i en lille skål med en spsk. Smør krydr med lidt
salt og et lille drys sukker, overhæld dem med kogende vand
lad ærterne trække et minuts tid, og si dem
til enhver wienerschnitzel hører “wienerdrengen”
skær citronen i tynde skiver, dæk citronskiven med kapers
lidt peberrod på toppen sammen med ansjoser eller benfri sild
det er tid til servering.
Dagens tallerken, Wienerschnitzel med ærter og brasekartofler, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar