
I dag går vi i bageriet og bager et gammeldaws franskbrød som vor
bedstemor gjorde det. Franskbrød er en dansk betegnelse for hvidt
hvedebrød.
Navnet stammer angiveligt fra tiden, hvor man malede korn til mel i
lokale vindmøller rundt om i landet. Man begyndte på et tidspunkt at
importere særlige møllesten fra Frankrig, som kunne male melet
særligt fint.
Da man i 1800-tallet begyndte at dyrke hvede, blev det muligt at bage
hvedebrød. Hvedebrød blev dog mest serveret til gilde og finere
sammenkomster.
Vi stikker klør 5 i dejen.

Ingredienser.:( 1 stort brød)
25 g gær
½ dl. Vand, lunken
25 g smør
2,5 dl. Mælk
1½ – 2 tsk. Salt
500 g hvedemel
1 stk. æg til pensling af brødet
Lidt blå birkes
Start med at røre gæren ud i lidt lunkent vand

Smelt smørret, tilsæt den kolde mælk
Hæld blandingen i gæren

Tilsæt salt og 2/3 af melet
Slå dejen sammen i skålen

Tag dejen ud på et meldrysset bord
ælt den godt igennem med så meget mel, at dejen stadig er blød og smidig.
Dæk dejen til med plastfilm, eller et hviskestykke

Sæt dejen til hævning til dobbelt størrelse, ca. 1 time på et lunt sted
Slå dejen ned, dvs. pres luften ud med knoerne
Form dejen til et brød.
Lad brødet efterhæve tildækket et lunt sted 15 – 20 min
Tænd ovnen på 200 gr. Alm. Ovn
Rids brødet med en skarp kniv

Pensl med sammenpisket æg eller mælk
Drys birkes på toppen
Bag brødet på nederste rille 30 – 35 min.
Tag brødet ud og lad det køle af på en rist

Så er det tid til servering.

Dagens brød, Gammeldaws franskbrød, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar