• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gammeldaws franskbrød

10. april 2016 by John Frøslev 3 kommentarer

I dag går vi i bageriet og bager et gammeldaws franskbrød som vor
bedstemor gjorde det. Franskbrød er en dansk betegnelse for hvidt
hvedebrød.

Navnet stammer angiveligt fra tiden, hvor man malede korn til mel i
lokale vindmøller rundt om i landet. Man begyndte på et tidspunkt at
importere særlige møllesten fra Frankrig, som kunne male melet
særligt fint.  

Da man i 1800-tallet begyndte at dyrke hvede, blev det muligt at bage
hvedebrød. Hvedebrød blev dog mest serveret til gilde og finere
sammenkomster.
Vi stikker klør 5 i dejen.

Ingredienser.:( 1 stort brød)  
25 g gær
½ dl. Vand, lunken
25 g smør
2,5 dl. Mælk
1½ – 2 tsk. Salt
500 g hvedemel
1 stk. æg til pensling af brødet
Lidt blå birkes
Start med at røre gæren ud i lidt lunkent vand

Smelt smørret, tilsæt den kolde mælk  
Hæld blandingen i gæren

Tilsæt salt og 2/3 af melet  
Slå dejen sammen i skålen

Tag dejen ud på et meldrysset bord    
ælt den godt igennem med så meget mel, at dejen stadig er blød og smidig.
Dæk dejen til med plastfilm, eller et hviskestykke

Sæt dejen til hævning til dobbelt størrelse, ca. 1 time på et lunt sted  
Slå dejen ned, dvs. pres luften ud med knoerne  
Form dejen til et brød.  
Lad brødet efterhæve tildækket et lunt sted 15 – 20 min  
Tænd ovnen på 200 gr. Alm. Ovn  
Rids brødet med en skarp kniv

Pensl med sammenpisket æg eller mælk  
Drys birkes på toppen  
Bag brødet på nederste rille 30 – 35 min.  
Tag brødet ud og lad det køle af på en rist

Så er det tid til servering.

Dagens brød, Gammeldaws franskbrød, velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Bagværk Tags: Gammeldaws franskbrød

Previous Post: « Skovmands burger med coleslaw og ramsløg
Next Post: Wienerschnitzel med ærter og brasekartofler »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Torben P

    8. december 2022 kl. 9:58

    hej John f, ved du om man brugte gær til brød i 1800 tallet?

    Svar
    • John Frøslev

      8. december 2022 kl. 12:09

      Hej Torben,
      Tak for spørgsmålet, om det lige var gær som vi kender det eller om det var surdej man brugte, men gær brugte man i 1800tallet
      ifølge historien “I 1800’erne blev det meste brød bagt med hjemmelavet gær. Det var tidskrævende at pleje og udført uforudsigeligt.
      I 1825 introducerede tyske bagere pakket kagegær, der gjorde hjemmebagning lettere og gjorde resultaterne mere konsekvente
      (og smager). To østrigske brødre, Charles og Max Fleischmann, bragte innovation til Amerika. I 1868 åbnede de en fabrik til kommerciel
      produktion af komprimeret gær i Cincinnati. (Fleischmann er stadig den største producent af gær til hjemmebagning, men
      hjemmebagning er ikke, hvad det plejede at være – ved 1960’erne blev næsten hele amerikansk brød fremstillet kommercielt.)”
      Mange hilsner
      John

      Svar
      • Torben P

        8. december 2022 kl. 12:19

        tak John

        Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme