• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Wallenberger med ærter og kartoffelmos

24. februar 2018 by John Frøslev 1 kommentar

Wallenberger er en svensk hverdagsret, der almindeligvis består
af kalvekød, fløde, æggeblommer og paneret i brødkrumme.  
Den serveres traditionelt med kartofler og ærter.  

Den blev oprindeligt opkaldt efter herredshøvding Marcus Wallenberg.
Der er mange teorier om oprindelsen af denne opskrift, men de
to vigtigste postulater er, at det kommer fra Wallenbergs svigerfar
Charles Emil Hagdahl, eller at det blev skabt for ham af
Julius Carlsson, køkkenchef på restaurant Cecil i Stockholm.  
Køkkenet kalder.

Ingredienser:(2 pers.)  
200 g kalvekød, hakket
1 dl. Fløde
2 stk. æggeblommer
Salt og peber
2 dl. Pankorasp eller anden grov rasp
1 dl. Let pisket fløde
Smør/olie til stegning  
Tilbehør:
1½ dl. Ærter, frosne
1 stk. skalotteløg, finthakket
Salt
Peber
Sukker  
Sauce:
75 g smør
½ dl. Persille, finthakket  
Kartoffelmos:
500 g kartofler
1 dl. Mælk
25 g smør
Salt og peber
Sørg for, at alle ingredienser til farsen er køleskabskold

Hvis ikke kødet er hakket, så hak det groft med en kniv  
Blend det hakkede kød med salt og peber i nogle sekunder

Tilsæt æggeblommer og blend videre  
Tilsæt 1 dl. Fløde lidt ad gangen  
Vend til sidst 1 dl. Let pisket fløde i

Stil farsen i køleskab mindst i en ½ time

Så bliver wallenbergerne nemmere at forme.  
Form to – tre bøffer af farsen  
Paner dem i pankorasp  
Steg wallenbergerne langsom i smør/olie

6 – 7 min. på hver side, til de er blevet gyldenbrune

Svits ærterne i lidt smør

Bland løg i og smag til med salt, peber og lidt sukker  
Kog kartoflerne og lav en kartoffelmos  
Brun smørret hårdt, uden at brænde det på

Kom persille i det brunede smør, efter at panden er trukket fra varmen
Serveres til wallenbergerne sammen med tyttebærgele  
Det er tid til servering.

Dagens tallerken, Wallenberger med ærter, kartoffelmos,
tyttebær og brunede smør med persille, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Okse Tags: Wallenberger med ærter og kartoffelmos

Previous Post: « Faxe gryde med svesker
Next Post: Stegt medisterpølse med kold kartoffelsalat »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme