Wallenberger er en svensk hverdagsret, der almindeligvis består
af kalvekød, fløde, æggeblommer og paneret i brødkrumme.
Den serveres traditionelt med kartofler og ærter.
Den blev oprindeligt opkaldt efter herredshøvding Marcus Wallenberg.
Der er mange teorier om oprindelsen af denne opskrift, men de
to vigtigste postulater er, at det kommer fra Wallenbergs svigerfar
Charles Emil Hagdahl, eller at det blev skabt for ham af
Julius Carlsson, køkkenchef på restaurant Cecil i Stockholm.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(2 pers.)
200 g kalvekød, hakket
1 dl. Fløde
2 stk. æggeblommer
Salt og peber
2 dl. Pankorasp eller anden grov rasp
1 dl. Let pisket fløde
Smør/olie til stegning
Tilbehør:
1½ dl. Ærter, frosne
1 stk. skalotteløg, finthakket
Salt
Peber
Sukker
Sauce:
75 g smør
½ dl. Persille, finthakket
Kartoffelmos:
500 g kartofler
1 dl. Mælk
25 g smør
Salt og peber
Sørg for, at alle ingredienser til farsen er køleskabskold
Hvis ikke kødet er hakket, så hak det groft med en kniv
Blend det hakkede kød med salt og peber i nogle sekunder
Tilsæt æggeblommer og blend videre
Tilsæt 1 dl. Fløde lidt ad gangen
Vend til sidst 1 dl. Let pisket fløde i
Stil farsen i køleskab mindst i en ½ time
Så bliver wallenbergerne nemmere at forme.
Form to – tre bøffer af farsen
Paner dem i pankorasp
Steg wallenbergerne langsom i smør/olie
6 – 7 min. på hver side, til de er blevet gyldenbrune
Svits ærterne i lidt smør
Bland løg i og smag til med salt, peber og lidt sukker
Kog kartoflerne og lav en kartoffelmos
Brun smørret hårdt, uden at brænde det på
Kom persille i det brunede smør, efter at panden er trukket fra varmen
Serveres til wallenbergerne sammen med tyttebærgele
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Wallenberger med ærter, kartoffelmos,
tyttebær og brunede smør med persille, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar