
I dag tager jeg fat i en rigtig gammel ret, som er ved at gå i glemmebogen og det
fortjener den ikke, den har brug for en renæssance på de danske middagsborde.
I min barndom var retten almindelig kendt og brugt. I dette tilfælde her, er grøden kold,
så lav den dagen før eller brug en rest fra sidst du fik vandgrød. Den kolde grød skæres
ud i store klodser, lægges i tallerkenen og der hældes varm mælk over, drysses med
sukker blandet med kanel. Retten er kendt fra første halvdel af 1800-tallet
I 1930 fik det en opblomstring under finanskrisen, det var småt med husholdnings-
budgettet i 30erne og vandgrød var en billig ret.
Det er synd for retten, at den kun bliver hevet frem når økonomien er i bund.
Det er en yderst velsmagende ret som ligger godt i maven, giver en god
mæthedsfornemmelse og så sætter den sig ikke på sidebenene.
Så fat gryder og grynene, vi skal i gang med at koge vandgrød.

Ingredienser: (2 – 3 pers)
½ l vand
110g byggryn, valsede
Et nip salt

Tag en gryde og kom ½ l vand i, sæt den over varmen og kog op
Når vandet koger tilsættes byggryn, samtidig røres/piskes der i grøden
Nu skal det koge/simre i 10 min, smag til med salt

Sæt grøden til afkøling, det er vigtigt at grøden er helt kold.
når grøden er helt kold, kan du hælde den ud på en tallerken.

Skær den kolde vandgrød ud i store klodser og kom dem i tallerkenen og
overhældes med kogende mælk.

Mælken koges op til kogepunktet, giv mælken et nip salt, der røres i mælken
hele tiden, så den ikke brænder på. (jeg bruger en sovs omrører på batteri
og den klare opgaven) så er man fri til at lave noget andet.

Sovseomrører

Der gives et drys sukker/kanel på toppen for dem der ønsker at det skal knase mellem

tænderne og der serveres en kop iskold mælk til, og det skal være en kop mælk og
ikke et glas. Jeg ved ikke hvad det skyldes, men en kop mælk smager anderledes en
et glas mælk, så en kop mælk til.

Dagens tallerken, Vandgrødklumper med varm mælk og kanelsukker
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Skriv et svar