Quinoa er en plante, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor
den er en meget vigtig afgrøde i højlandet, specielt i Peru og Bolivia.
Quinoa minder meget om ris og er stort set lige så nemt at tilberede,
kogetiden er ca. 10 minutter.
Man skal blot huske at skylle quinoa grundigt før brug. Det skyldes
primært det høje indhold af saponiner i quinoa. Valnød plantes oftest
som frugttræ, men veddet er meget efterspurgt som møbeltræ og til
geværkolber, tømmeret er, og har længe været overefterspurgt.
De grønne frugter er meget eftertragtede til kryddersnaps. Valnødder er
rige på antioxidanter og umættede fedtsyre, og valnødder og valnødolie
kan derfor være et betydningsfuldt kosttilskud.
Valnødder er giftige for hunde.
Køkkenet kalder
Ingredienser:(4 pers.)
1dl. Quinoa, lys og kogt ca. 3 dl.
1,75 dl. Vand
¼ tsk. salt, groft
50g valnøddekerner
3 stk. løg
500g champignoner eller andre blandet svampe
1 spsk. Rapsolie
1 fed hvidløg, lille og knust
1 spsk. Estragon tørret eller 1½ spsk. Friske
2 stk. æg
1 dl. Græsk yoghurt 10%
1½ tsk. groft salt
Peber
Yoghurtdip:
1 dl. Græsk youghurt 10%
2 tsk. dijonsennep
1 tsk. honning, flydende
2 tsk. æbleeddike
¼ tsk. rørsukker
3 tsk. vand
¼ tsk. salt,
groft Peber
Pynt:
Frisk estragonkvist
Valnøddekerner
Tilbehør:
1½ liter strimlet, blandet salat.
Start med at skylle quinoaen
Kom den i kogende vand med lidt salt
Kog quinoaen i ca. 15 min. ved svag varme og under låg
Lad quinoaen køle af.
Hak valnødderne groft
Rist dem på en tør pande ved kraftig varme i ca. 2 min.
Skrue ned til svag varme og rist yderlige ca. 2 min.
Rør i nødderne undervejs
Pil og hak løgene fint
Skyl champignonerne under rindende vand
Tør andre svampe fri for jord med køkkenrulle
Hak svampene fint
Steg løgene i olie ved kraftig varme i ca. 5 min.
Rør undervejs, tilsæt svampene og steg videre i ca. 10 min.
Til svampene er tørre og ristede
Tag svampene af varmen, kom dem i en skål
Vend med quinoa, valnødder, hvidløg, estragon, æg, yoghurt,
salt og peber
Kom blandingen i et ovnfast fad (ca. 15x20x3 cm.)
Bages i ovnen på 175 gr. i ca. 30 min.
Tages ud af ovnen og køler lidt af før serveringen
Yoghurtdip:
Rør yoghurt, sennep, honning og de øvrige ingredienser sammen
Smag til og stil dippen tildækket på køl i ca. ½ time
Klar til servering.
Dagens tallerken, Valnøddepaté med Quinoa, dip og salat,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar