• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Stuvet hvidkål med medisterpølse

16. januar 2016 by John Frøslev 1 kommentar

Hvem husker ikke, mors velduftende tilberedning af hendes
velsmagende retter, fra køkkenet. Mors mad er jo altid den bedste,
sådan husker vi det og det kan vi ikke lave om på.  

Vi kan efterligne det og det prøver vi så på. Stuvet hvidkål med
frikadeller/medisterpølse er en meget gammel ret, som generationer
har indtaget med velbehag.  

Hvidkål er en varietet af Have-kål. Den er oprindeligt vildtvoksende
langs Europas kyster, og planten er en af vore allerældste grøntsager.
Bruges i Tyskland til sauerkraut som er en egnsret, i Irland og
Frankrig som kålsupper.  

Kåldolmer samt udhulede hvidkål med flæskefars, skinke og
brødkrumme er gamle og udbredte er middagsretter fra det danske
bondekøkken. Hvidkålen har et højt indhold af C- og K – vitamin
samt fibre, hvidkål er i sæson næsten hele året rundt.  
Vi går til den.

Ingredienser.:(2 pers)  
500 g hvidkål, fint skåret
½ l mælk
3 spsk. Smør
3 spsk. Mel
Lidt muskatnød
Salt og peber
500 g medisterpølse
4 stk. små gulerødder
½ spsk. Sukker
5 stk. laurbærblade
6 – 8 stk. allehånde, hel

Start med at dele kålhovedet (du skal bruge ca. ½ hoved)

Skær stokke fra og snit kålen fint  
Sæt en gryde over varmen med ½ l mælk  

Kog op og tilsæt det snittede hvidkål  
Det skal nu koge i ca. 25 – 30 min

Skræl gulerødderne og læg dem ned sammen med kålen  
Sæt en gryde over varmen med ca. 1 l vand  
Tilsæt laurbærblade, allehånde og lidt salt til vandet  
Kog op, træk gryden fra varmen når vandet koger

Læg medisterpølsen i det varme vand i 20 – 30 min  
Når kålen er kogt og mør hældes den over i et dørslag  
Mælken skal bruges til afbagningen  
Brug gryden som du kogte kålen i  
Lav en afbagning af 3 spsk. Smør og 3 spsk. Mel

Spæd med mælken fra kålen  
Bliv ved til du har den ønskede konsistens lidt tykkere end sovs  
Smag til med salt, peber og muskatnød

Bland kålen i afbagningen og var godt igennem  
Sæt en pande over god varme  
Tilsæt lidt smør/olie  
Brun medisterpølsen ved moderat varme

Brunes på begge sider, vend den flere gange  
Når den er ved at være brunet, drysses lidt sukker på pølsen

Vendes og der gives et lille drys sukker på den anden side  
Vendes igen, og er nu færdig til anretning  
Serveres med groft rugbrød evt. en rødbede

Dagens tallerken, Stuvet hvidkål med medisterpølse,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Stuvet hvidkål med medisterpølse

Previous Post: « Kylling i Römertopf med porter og tomater
Next Post: Idaho-Ørred Almandine med Idaho-Biarritzkartofler »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme