Hvem husker ikke, mors velduftende tilberedning af hendes
velsmagende retter, fra køkkenet. Mors mad er jo altid den bedste,
sådan husker vi det og det kan vi ikke lave om på.
Vi kan efterligne det og det prøver vi så på. Stuvet hvidkål med
frikadeller/medisterpølse er en meget gammel ret, som generationer
har indtaget med velbehag.
Hvidkål er en varietet af Have-kål. Den er oprindeligt vildtvoksende
langs Europas kyster, og planten er en af vore allerældste grøntsager.
Bruges i Tyskland til sauerkraut som er en egnsret, i Irland og
Frankrig som kålsupper.
Kåldolmer samt udhulede hvidkål med flæskefars, skinke og
brødkrumme er gamle og udbredte er middagsretter fra det danske
bondekøkken. Hvidkålen har et højt indhold af C- og K – vitamin
samt fibre, hvidkål er i sæson næsten hele året rundt.
Vi går til den.
Ingredienser.:(2 pers)
500 g hvidkål, fint skåret
½ l mælk
3 spsk. Smør
3 spsk. Mel
Lidt muskatnød
Salt og peber
500 g medisterpølse
4 stk. små gulerødder
½ spsk. Sukker
5 stk. laurbærblade
6 – 8 stk. allehånde, hel
Start med at dele kålhovedet (du skal bruge ca. ½ hoved)
Skær stokke fra og snit kålen fint
Sæt en gryde over varmen med ½ l mælk
Kog op og tilsæt det snittede hvidkål
Det skal nu koge i ca. 25 – 30 min
Skræl gulerødderne og læg dem ned sammen med kålen
Sæt en gryde over varmen med ca. 1 l vand
Tilsæt laurbærblade, allehånde og lidt salt til vandet
Kog op, træk gryden fra varmen når vandet koger
Læg medisterpølsen i det varme vand i 20 – 30 min
Når kålen er kogt og mør hældes den over i et dørslag
Mælken skal bruges til afbagningen
Brug gryden som du kogte kålen i
Lav en afbagning af 3 spsk. Smør og 3 spsk. Mel
Spæd med mælken fra kålen
Bliv ved til du har den ønskede konsistens lidt tykkere end sovs
Smag til med salt, peber og muskatnød
Bland kålen i afbagningen og var godt igennem
Sæt en pande over god varme
Tilsæt lidt smør/olie
Brun medisterpølsen ved moderat varme
Brunes på begge sider, vend den flere gange
Når den er ved at være brunet, drysses lidt sukker på pølsen
Vendes og der gives et lille drys sukker på den anden side
Vendes igen, og er nu færdig til anretning
Serveres med groft rugbrød evt. en rødbede
Dagens tallerken, Stuvet hvidkål med medisterpølse,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar