Et meget yndet og populært stykke smørebrød er stjerneskud, og som
udføres i mange specie og fancy udgaver. Smørrebrødets oprindelse
skyldes behovet for at spise uden for hjemmet.
Allerede i oldtiden var det nødvendigt for hyrder, agerdyrkere og jæger,
der midt på dagen kunne være langt væk fra bopladsen. At supplere
tidens to hovedmåltider med en bid brød og med flere mellemmåltider,
bestående af madder der kan betegnes med det moderne ord smørrebrød.
Det er der ikke noget særligt dansk i. Særligt dansk er derimod det
pyntede og højt belagte festsmørrebrød, der blev udviklet sidst i
1800- tallet. Som noget af det eneste fra det danske køkken er blevet
kendt uden for landets grænser.
Vi holder begge ben på jorden og laver den klassiske udgave med et lille
twist. Vi øger volumen lidt, så det bliver til en middagsret,
nu skal vi i gang.
Ingredienser.:(2 pers.)
4 – 6 stk. rødspættefileter
1 spsk. Mel
1 dl. Panko rasp
1 æg
Smør og olie til stegning
½ dl. Æblemost/hvidvin
Salt og peber
150 – 200 g rejer, store
2 spsk. Stenbiderrogn/ørredrogn
4 stk. hvide asparges
4 stk. grønne asparges
1 stk. hjertesalat
1 stk. citron
1 bundt dild
10 – 12 stk. små cherrytomater
Jeg har valgt selv, at lave Thousand island dressingen, det tager lidt tid,
men er det hele værd og ret nemt
1 stk. æggeblomme, pasteuriseret eller rå, det er op til ens temperament
2½ dl. Rapsolie
1 tsk. Dijon sennep
1 – 1½ tsk. Sherry vinegar, eller hvidvinseddike
Lidt citronsaft
Salt og peber
1 spsk. Crème fraiche
1 tsk. Tomatpure
1 tsk. Engelsk sauce
1 tsk. Worcestershire sauce
½ tsk. Paprika, gerne røget
2 – 3 dråber Tabasco
Evt. lidt sukker
2 skiver sigtebrød, gammeldaws
Vi starter med at lave Thousand island dressingen.
Pisk æggeblommen med sennep, peber, salt og sherry vinegar
Tilsæt olie lidt efter lidt mens der piskes
Der tilsættes olie og piskes indtil konsistensen er passende tyk
Tilsæt cremefraiche og de øvrige ingredienser
Smag til med salt, peber og citronsaft til du mener smagen er ok
Sættes på køl gerne et par timer
De hvide asparges dryppes af og lægges på et stykke køkkenpapir
Rejerne får lige et dryp citronsaft
Rødspættefileterne saltes minimum 20 minutter før de skal bruges
Halvdelen af fileterne duppes tørres med køkkenrulle
Vendes i mel, derefter i sammen pisket æg og derpå i panko rasp
Paneringen må godt sætte sig lidt, før de kommer på panden.
Varm en panden op over god varme, og den får lige en god klat smør
Når smørret er bruset af, lægges 2 skiver sigtebrød på panden
Steges gylden på begge sider
Tages af og lægges på tallerkenen der skal anrettes på.
Nu lægges de panerede fiskefileter på panden.
Steg dem på en god varm pande i lidt olie/smør
Skrue lidt ned for varmen, steg i ca. 2 – 3 min. På hver side
Læg de grønne asparges på panden ved siden af fisken i 2 – 3 min.
Tag en lille bradepande/ildfastfad smør det med lidt smør
Læg fileterne i fadet tilsæt æblemost/hvidvin
Krydr med salt og peber
Det hele dækkes af et stykke bagepapir, smurt på den ene side med smør
Den smurte side vendes ned mod fiskene
Sættes i ovnen ved 200 gr i 4 – 6 min. Alt efter hvor tyk fisken er
Anret på brødet lidt strimler af hjertesalaten, derpå de to slags fiskefileter,
ovenpå dem rejer og hvide/grønne asparges. Thousand island dressing,
dild, cherrytomater og citron.
Ørredrognen servers ved siden af, så man selv
kan bestemme om det er sagen.
Så er det tid til serveringen.
Dagens tallerken, Stjerneskud med Thousand island dressing, citron og
ørredrogn, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar