Ålen har været en yndet spise igennem generationer og skinnet har været undværligt
til plejlen når der skulle tærskes. Tiderne har ændret sig og nu er det en truet dyreart
Ålen er på IUCN’s liste over truede arter angivet som kritisk truet, hvilket er det højeste
truselsniveau. Det er dog stadig tilladt at fange ål i Danmark, med nogle begrænsninger.
Det er i Saltvand ikke tilladt at fiske ål med ruser i perioden december, januar og februar
i ferskvand må der ikke fanges ål med ruser i perioden 16. oktober til 31. juli.
Køkkenet kalder.
Ingredienser: (2 pers.)
750g ål, flåede
30g flydende fedtstof
2-3 spsk. Rugmel eller pankorasp
salt og peber
Stuvede kartofler:
500g kartofler
30g flydende fedtstof
2-3 spsk. Hvedemel
2-3 dl. Minimælk
salt og peber
evt. 1 stk. citron
Start med at rense og skylle ålene og klip fimrehårene af langs ryggen
og bugen skær dem i ca. 7cm lange stykker,
og salt dem i ca. 20 min.
Skyl saltet af ålene og dup dem tørre med køkkenrulle og vend dem i
mel/rasp krydret med salt og peber
brun fedtstoffet på panden, brun ålene på alle sider ved kraftig varme
tag ålene af panden når de alla er brunet.
hæld fedtstoffet ud som ålene er brunet i
Tilsæt nyt fedtstof til panden og skru ned for varmen
læg nu igen alle ålestykkerne på panden og steg dem ca. 15 – 25 min.
afhængig af tykkelsen, men ål skal stege længe og ved svag varme
vend dem ofte.
Stuvede kartofler:
Kog kartoflerne og køl dem af
smelt fedtstoffet i en lille gryde og tilsæt melet, pisk det godt sammen
tilsæt mælk i opbagningen lidt ad gangen under piskning
Pisk det helt glat før du tilsætter mere mælk
lad saucen koge i ca. 10 min. pisk i saucen ind imellem
er saucen for tyk tilsættes lidt vand eller mælk
tilsæt kartoflerne skåret i skiver eller mundrette stykker
smag til med salt og peber.
Server stegte ål med stuvede kartofler med en citronrytter på toppen
og evt. hakket persille/dild
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Stegte ål med stuvede kartofler og citronrytter
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar