Laks er en anadrom fisk. Det vil sige, at den vandrer fra havet til
ferskvand for at gyde. Laksen vender normalt tilbage til det vandløb,
hvor den er klækket. Det har vist sig at være laksens evne til at huske
lugten af det vandløb, hvor de levede som ung, der gør den i stand til
at vende tilbage.
Laks er en af de mest værdsatte spisefisk. Det orange til mørkerøde kød
er rig på omega 3 fedtsyrer. Det kan spises rå, kogt, stegt og røget.
Indtil det 19. århundrede blev laks ikke betragtet som en delikatesse,
da den var rigelig og billig tilgængelig.
Der findes beretninger om, at ansatte på gårde protesterede til
arbejdsgiveren over, at der alt for ofte blev serveret laks og man
visse steder vedtog love, der regulerede andelen af laks i kosten,
men i dag står den på laks.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(2 pers.)
3 – 400 g laksefilet uden skind
Salt og peber
Flødestuvet spinat:
250 g Helbladet spinat, frisk eller frost
1dl. Mælk
1dl. Fløde
1½ spsk. Maizena
Salt og peber
Sukker
Muskat, friskrevet
250 g Boghvedepasta
Start med spinaten skyl den, hvis du bruger frisk spinat,
damp den under låg med det
Vand, der hænger ved spinaten, når den er blevet skyllet.
Bland mælk og fløde og opløs maizena heri
Rør jævningen i spinaten under omrøring.
Lad det koge op og spæd evt. med lidt vand, hvis stuvningen er blevet
for tyk. Smag til med salt og peber, evt. lidt sukker og revet muskatnød.
Del laksen i portionsstykker og fjern skinnet, hvis der er skind på
Steg dem ved middelstærk varme på en pande uden fedtstof i
3 – 4 min på skinsiden
Det samme på den anden side 3 – 4 min.
Krydr med salt og peber
Kog pastaen efter anvisning på posen
Klar til servering.
Dagens tallerken, Stegt laks med flødestuvet spinat og boghvedepasta,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar