Vinteren er ved at være på retur, men køligheden i luften
er der stadig og hvad er så bedre end at inviterer gode venner
til en tre retters menu, indendørs i varmen.
Små øjeblikke i nuet, som aldrig kommer igen.
Køkkenet kalder
Forret: Laksetatar med avocado og wasabi Creme
Hovedret: Flæskesteg med madeirasauce, rødkål med chili og sprøde svær
Dessert: Cranachan med jordbær
Laksetatar med avocado/wasabi Creme:
Ingredienser:(4 pers)
300 g Laks, fersk uden skind
100 g Laks, hjemmerøget
1 stk. Skalotteløg, lille
1 stk. Agurk
1 stk. Æble
½ spsk. Sennep
2 spsk. olivenolie
Krydderurter, f. eks. Kørvel og dild
1 stk. Avocado
1 spsk. Citron, saft
1 dl. Piskefløde
Salt og peber
Skiver af kurvet brød, ristet
Skær fedt og det brune fra begge slags laks
(røget)
Og hak dem groft med kniven
Pil løget, skær et par tynde ringe til pynt og hak resten fint.
En ½ agurk skrælles, halveres på langs og skrab kernerne
ud med en ske
Skær agurken i fine små terninger
Skyl æblet, fjern kernehuset og skær æblet i små terninger
Samt et par aflange tynde stænger til pynt
Rør lakseterningerne med sennep, olivenolie og
4 spsk. hakkede krydderurter
Tilsæt æble, løg og agurk og stil laksetataren på køl
Flæk avocadoen og fjern stenen
Mos kødet med en gaffel og tilsæt citronsaft
Pisk fløden stiv, vend den forsigtigt med avocadoen og
smag til med peber
Tag halvdelen af avocadocremen og tilsæt
wasabi meget lidt ad gangen
Venstre avocado creme med wasabi, højre avocado creme neutral
Smag til med salt og wasabi til ønsket styrke er nået
Smag din laksetatar til med salt og peber
Skær tynde skiver af den anden halvdel af agurken
Anret med agurk skiver i bunden, laksetatar, avocadocreme,
wasabi Creme, æblestænger og små ringe skalotteløg.
Rist brødskiverne og server.
Dagens forret, Laksetatar med avocadocreme og wasabi Creme,
velbekomme
Flæskesteg med maderiasauce, rødkål med chili og sprøde svær
Den mest lækkerer flæskesteg du kan få er denne.
Tilberedt efter sous vide metoden gør at den bliver mere saftig,
mere mør og med en sprød svær, der knaser så det kan høres i
hele huset, når du sætter tænderne i den.
Nu er det ikke alle der har udstyr til sous vide metoden,
men kan selvfølgelig også laves efter den gode gammeldags metode,
stegt i ovnen.
Det er mange timer den står i sous vide karret og bliver tilberedt,
men passer sig selv, så der er tid til alt muligt andet.
Køkkenet kalder
Ingredienser:(4 pers)
1,3 kg. Nakkefilét
2 fed Hvidløg
1 tsk. Salt
1 spsk. Rosmarin, frisk hakket
2 stk. Laurbærblade
3 stk. Laurbærblade
½ tsk. Chiliflager, tørrede
MADEIRA-SAUCE:
1 dl. Madeira
4 spsk. Balsamico, tyktflydende
1 fed Hvidløg
3 spsk. Svinefedt,
2 dl. Fonden fra stegen
1 spsk. Balsamicoketchup
½ dl. Fløde
Evt. lidt kulør og maizena
Skær sværen af stegen
Hæld vand i sous vide maskinen og stil temperaturen på 59 gr.
Læg sværen i en vakuumpose sammen med 3 laurbærblade
Vakuummer og forsegl den.
Læg nakkefiléten i et fad, hæld kogende vand over og lad
den stå 1 – 2 min.
Dette dræber eventuelle overfladebakterier
Dryp den af i en sigte
Fordel salt, peber, hvidløg, rosmarin og chiliflager ud over kødet
Læg 2 laurbærblade på
Kom stegen i en vakuumpose og vakuummer den
Læg posen i sous-vide’en når temperaturen er nået
Læg posen med sværen i
Stil uret til 8 timer, tag sværen op når der er gået 3 timer
Læg sværen i en lille bradepande og sæt den i en kold ovn
Stil temperaturen til 200 gr. Og lade den stege sprød
Hold godt øje med den, sværen skal blive boblende, men ikke sort
Krydr først med salt, når sværen er færdig
Hæld lidt af fedtet fra undervejs, men gem det, skal bruges til sauce
Tag nakkefiletern op af sous viden
Lad den hvile i posen i 20 min
Klip posen op, og tag kødet ud på et spækbræt
Brun stegen af i en varm jerngryde med olivenolie/smør
Til en lysebrun og sprød stegeskorpe ca. 8 min i alt
Vend stegen jævnligt under bruningen
Lad stegen trække i 5 – 10 min
Skær stegen i tynde skiver
Sauce:
Tage en lille kasserolle og kog madeira, balsamico og
hvidløg ind til en sirup.
Under piskning tilsættes svinefedt.
Pas på lige pludselig går det stærkt, når alkoholen fordamper
Træk kasserollen fra varmen, og lad den vente til stegen er færdig
Tilsæt sky fra posen med stegen, når den har trukket lidt.
Pisk igen, krydr saucen med salt, peber og balsamico-ketchup
Når saucen er kogt tilpas ind, tilsættes fløde, kulør og maizena
Jævn til konsistensen og farven er passende.
Serveres sammen med rødkål med chili
Kærnemælks kartoffelmos:
1 kg. Kartofler
¼ stk. Selleri
120 g Smør
½ dl. Mælk
2 dl. Kærnemælk
Salt og peber
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, samt selleri og kog
dem møre, men ikke over kogte.
Hæld vandet fra og sæt dem tilbage på svag varme og
damp al overskydende vand fra.
Mos dem til grov puré med piskeris
Kog mælk og smør op, i en gryde
Hæld smør/mælk henover kartoflerne og rør det godt sammen
Vend kærnemælk i og smag til med salt og peber
Så er det tid til servering.
Dagens hovedret, Flæskesteg med maderiasauce, rødkål med
chili og kærnemælks kartoffelmos,
velbekomme
Cranachan: Denne traditionelle skotske dessert,
er et lækkert alternativ til desserter.
En nem og hurtig lavet dessert og som smager efter mere
Køkkenet kalder
Ingredienser:(4 pers)
6 dl. Piskefløde
85 g havregryn
7 spsk. Whisky
3 spsk. Honning
1 spsk. Flydende fedtstof
1 spsk. Sukker
450 g hindbær
Frisk mynte til pynt Rist havregryn på en tør pande
Pas på det ikke brænder på
Tilsæt 1 spsk. Flydende fedtstof og 1 spsk. Sukker
Rør hele tiden til en gylden farve er opnået
Fløden let piskes, indtil det når det bløde stadie
Fold whiskyen i, og honning sammen med havregryn, gem lidt til pynt
Skyld jordbærrene og del med i kvarte, gem nogle stykker til pynt
Tilsæt de kvarte jordbær til flødeskummet med havregryn
Serveres i dessert glas garneret med et par halve jordbær,
og et drys ristede havregryn
Klar til servering.
Dagens dessert, Cranachan med jordbær, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar