Havkat elle koteletfisk som den også kaldes, er en meget lækker og fin
spise, men desværre også meget dyr, og en meget grim fisk med en fantastisk smag.
Havkatten findes i det østlige Atlanterhav fra Frankrig til arktiske
områder, ved Grønland og den nordøstlige kyst af Nordamerika, i
danske farvande indtil den vestlige Østersø
Den går ned til ca. 400 meter dybde. Havkatten kan bedst lide en hård
bund, gerne med muslinger. Havkattens mund er fyldt med mange
kraftige tænder, så den er i stand til at knuse meget tykke skaller, den
svømmer ved hjælp af sin kraftige finner, der sidder næsten oppe ved
hoved, når den kommer på dæk, rejser den sig på finnerne og hvæser
som en kat.
Havkatte kan blive op til 125 centimeter og veje 20 kilo.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(2 pers)
400 g havkat skåret i portionsstykker
1 spsk. Smør/olie til stegning af fisken
½ bundt nye gulerødder, gerne med lidt top
100 – 150 g ærter
15 g smør
Salt og peber
Lidt citronsaft
½ spsk. Peberrod, fintrevet
½ dl. Piskefløde
1 – 1½ spsk. Citronsaft
½ tsk. sukker
½ tsk. chili, finthakket
Lidt friske krydderurter f. eks. Basilikum, dild eller kørvel
Start med at skære toppen af gulerødderne, lad 2 – 3 cm. blive siddende
Kog kartoflerne møre i vand med salt, ca. 15 min.
Kom gulerødderne i en gryde med ca. 1 – 1½ dl. Vand, lidt smør
Damp gulerødderne i ca. 8 – 10 min. de skal have lidt bid
Kom ærterne i en gryde sammen med lidt salt
Hæld vand på så det står ca. halvt op omkring ærterne
Bring det til kogepunktet og kog det i ca. 2 – 3 min
Blend ærterne sammen med ca. 1 dl. Kogevand og lidt smør
Krydr ærte puréen med salt, peber, citronsaft, fintrevet peberrod evt.
Lidt mere kogevand hvis pureen er for tyk i konsistensen
Rør piskefløde sammen med citronsaft, sukker, chili, salt og peber
Vend fisken i rugmel blandet med lidt salt og peber
Steg havkatten i olivenolie på en pande eller grill ved moderat varm
ca. 4 – 5 min. steges kun på den side hvor skinnet har siddet, den grå side.
Lad fisken trække lidt inden serveringen
Krydr med salt og peber og server den med ærtepure,
dampede gulerødder.
Citronfløde og fint hakkede krydderurter
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Stegt havkat med ærtepure, dampede nye gulerødder,
nye kartofler og citronfløde, Velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar