• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Sprængt Oksebryst med stuvet spidskål

10. marts 2018 by John Frøslev Skriv kommentar

Fra det Svenske hverdagskøkken henter vi her opskriften på
Gyldenspjæts livret, sprængt oksebryst med stuvet spidskål,
fra tegneserien Knold og Tot.  

Denne ret blev aldeles forbudt i det fine hjem, af fru
Eulalia Gyldenspjæt, så Gyldenspjæt måtte snige sig ind på
værtshuset for af få sin livret.  

En gammel ret med masser af smag og skifter man spidskål
ud med kartofler, peberrodssovs, og tilføjer et par skiver rugbrød
i form af rugbrødshjerter, er det igen en ny blændende herreret.  

Køkkenet kalder.

Ingredienser:( 4 pers.)  
1, 3 kg. Oksebryst eller spidsbryst
Saltlage:
500 g salt
100 g sukker
2½ liter vand

Kogning:
1½ liter vand
5 hele peberkorn
1 stk. porre, delt
2 stk. gulerødder,
Suppevisk, (porretop, persille, laurbærblade)
Stuvet spidskål:
1 stk. spidskål
2 – 3 spsk. Smør
3 – 4 spsk. Mel
2 dl. Kogevand
1 dl. Mælk
½ – 1 dl fløde
Salt og peber
Revet muskatnød
Høvlet peberrod og hakket persille

Kog lagen til sprængningen og lad den køle af  
Gå kødet efter for sener og hinder, fjern dem

Kom kødet i en gryde

Hæld saltlagen over kødet, kom en tallerken på kødet  
Så det holdes under saltlagens overflade  
Lad det ligge i 1 – 2 døgn i køleskabet  
Kom det saltede kød i en gryde, hæld vand på

Bring det til kogepunktet og skum  
Tilsæt peberkorn, grønsager og suppevisk.

Lad kødet koge, til det er mørt ca. 1½ – 2 timer

Snit kålhovedet i strimler, og kog det i letsaltet vand i 5 min.

Smelt smørret i en gryde og pisk det sammen med melet  
Spæd med ca. 2 dl. Af kogevandet, mælk og fløde  
Tilsæt væden lidt ad gangen, så stuvningen ikke bliver klumpet  
Smag til med salt, peber og revet muskatnød

Vend kålen i stuvningen og server den til kødet  
Høvl lidt peberrod på kødet og hakket persille på kålen  
Smager både dejlig og godt ser det ud.  
Det er tid til servering.

Dagens tallerken, Sprængt oksebryst med stuvet spidskål og
rugbrødshjerter, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Okse Tags: Sprængt Oksebryst med stuvet spidskål

Previous Post: « Boghvede Madpandekager med spinat, ost, bacon og spejlæg
Next Post: Italiensk hverdagssuppe med revet ost og flûtes »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme