Fra det Svenske hverdagskøkken henter vi her opskriften på
Gyldenspjæts livret, sprængt oksebryst med stuvet spidskål,
fra tegneserien Knold og Tot.
Denne ret blev aldeles forbudt i det fine hjem, af fru
Eulalia Gyldenspjæt, så Gyldenspjæt måtte snige sig ind på
værtshuset for af få sin livret.
En gammel ret med masser af smag og skifter man spidskål
ud med kartofler, peberrodssovs, og tilføjer et par skiver rugbrød
i form af rugbrødshjerter, er det igen en ny blændende herreret.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:( 4 pers.)
1, 3 kg. Oksebryst eller spidsbryst
Saltlage:
500 g salt
100 g sukker
2½ liter vand
Kogning:
1½ liter vand
5 hele peberkorn
1 stk. porre, delt
2 stk. gulerødder,
Suppevisk, (porretop, persille, laurbærblade)
Stuvet spidskål:
1 stk. spidskål
2 – 3 spsk. Smør
3 – 4 spsk. Mel
2 dl. Kogevand
1 dl. Mælk
½ – 1 dl fløde
Salt og peber
Revet muskatnød
Høvlet peberrod og hakket persille
Kog lagen til sprængningen og lad den køle af
Gå kødet efter for sener og hinder, fjern dem
Kom kødet i en gryde
Hæld saltlagen over kødet, kom en tallerken på kødet
Så det holdes under saltlagens overflade
Lad det ligge i 1 – 2 døgn i køleskabet
Kom det saltede kød i en gryde, hæld vand på
Bring det til kogepunktet og skum
Tilsæt peberkorn, grønsager og suppevisk.
Lad kødet koge, til det er mørt ca. 1½ – 2 timer
Snit kålhovedet i strimler, og kog det i letsaltet vand i 5 min.
Smelt smørret i en gryde og pisk det sammen med melet
Spæd med ca. 2 dl. Af kogevandet, mælk og fløde
Tilsæt væden lidt ad gangen, så stuvningen ikke bliver klumpet
Smag til med salt, peber og revet muskatnød
Vend kålen i stuvningen og server den til kødet
Høvl lidt peberrod på kødet og hakket persille på kålen
Smager både dejlig og godt ser det ud.
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Sprængt oksebryst med stuvet spidskål og
rugbrødshjerter, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar