
En middagsret som hører fortiden til, ikke mange kender den ret i dag, men
den var meget værdsat i slutningen af 1800tallet og især i bondesamfundet
på landet, højst sandsynligt på grund af prisen på sild, hvor man fik 10 sild
for en krone, det gør man ikke mere, dengang var det en billig spise og der
var mane munde at mætte. Men godt smager det for os som kan li´ bidesild
er det en lækkerbisken.
køkkener kalder

Ingredienser: (2 pers.)
2 stk. Norske spegesild
Vand til udvanding af sildene
400g kartofler
40 g smør
3 spsk. hvedemel
1 knv. Stødt muskatnød
lidt salt
2 dl. mælk
1 dl. fløde
2 stk. æg
3-4 skiver rødbeder
Start med at udvande sildene, læg dem i koldt vand så det dækker sildene

skift vanden en gang i perioden på 12 timer.
skræl kartoflerne og dem møre i let saltede vand ca. 15 – 17 min.
hæld kogevandet fra, men gem lidt af kogevandet
i en anden gryde smeltes smørret
rør herefter hvedemel i og rør godt rundt med et piskeris
til der dannes en smørbolle, tilsæt mælk lidt ad gangen
rør godt rundt indtil der ingen melklumper er tilbage
tilsæt fløden, muskatnød og salt.
Skær kartoflerne i skiver og tilsæt dem til stuvningen

Kom lidt kartoffelvand i stuvningen, hvis du synes, at den er for tyk.

lad de stuvede kartofler stå og få lidt varme på komfuret
under forsigtig omrøring.
Kog æggene hårdkogte, 8 – 10 min, pil dem og skær dem i grove
stykker og skær rødbederne i små stykker ca. 5 x 5 x 5 mm

Tag sildene op af vandet og

rens dem og speg dem og det vil sige

at du fjerner det yderste tynde lag skin, ved at give silden et snit

hele vejen ned ad ryggen, fin så det yderste lag skin, det er
nemmest hvid du begynder ved halen og forsigtigt trækker det

tynde lag skin af, træk forsigtig rygfinnerne af og gør det samme
på den anden side.
skær nu silden ud i ca.4 -5 cm lange stykker og den er

klar til servering.

Dagens tallerken, Spegesild med stuvede kartofler, hårdkogt æg og rødbeder
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar