Rødspætten er en bundfisk, der findes overalt i de danske farvande.
Den foretrækker steder, hvor bunden består af sten, sand og grus.
Rødspætten både gemmer sig for sine fjender og kigger efter føde,
når den ligger på bunden. Den skifter farve efter havets og sandets
farve og struktur.
På oversiden har den samme farve som sandet, og så har den røde
pletter. Rødspætten spiser mest børsteorme og en del muslinger.
Rødspættens fjender er ud over mennesket, krabber og torsk.
Det her er en lidt alternativ metode til, at dampe sine fisk på, men det virker.
Prøv det, vi skal til det.
Ingredienser.:(2pers)
2 stk. rødspætter
4 stk. kammuslinger, store
1 pk. Smør
1 bundt persille, stort
1 stk. skalotteløg, stort
1 stk. citron
Olie
4 stk. asparges, grønne eller hvide
Salt og peber
Rødspætterne renses og finner og hale skæres af
Skylles i koldt vand indvendig og renses for blod
Duppes tørre med papir fra køkkenrullen
Drysses med salt på begge sider
Stilles på køl i 20 min
Skylles fri for salt og duppes tørre. Krydres med salt og peber, vendes
i fint hakkede persille.
Tag fire ens tallerkner, som kan ligge over en passende størrelse gryde
Sæt 2 gryder med 1liter vand i hver gryde, over varmen og kog det op
Gryderne skal passe nogenlunde til talerkerne
Læg tallerknerne over gryderne som låg
Kom en god klat smør på tallerkenen
Læg fisken på tallerkenen når smørret er smeltet
Læg den anden tallerken over fisken
Rødspætterne skal nu dampe i ca. 20 minutter
Skrue lidt ned for varmen når vandet kommer i kog
Skrab/skræl kartoflerne
Efter 5 minutter lægges aspargesene ved fisken
Hvor de pensles med den smeltede smør
Efter 10 minutter hældes kartoflerne i den ene gryde med vandet
Tilsæt lidt salt.
Damp fisken yderlige 10 minutter (Fisken skal dampe 30 minutter i alt.)
Skalotteløget hakkes fint
Kammuslingerne steges af i olie, på en varm pande, ca. ½ minut på
hver side
Når kammuslingerne er stegt næsten færdigt, tilsættes de hakkede løg
Tilsæt lidt smør, ½ dl. Hvidvin/æblemost og en spsk. Citron saft, skrue
helt ned for varmen
Fjern forsigtigt fileterne fra benet med en palet, og anret dem med de
dampede asparges, kartofler og de stegte kammuslinger.
Dryp saucen fra panden henover, kan anrettes med lidt stenbiderrogn
Det er tid til anretning.
Dagens tallerken, Smørdampede Rødspætte med kammuslinger og
asparges, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar