I dag bruger vi svinekød eller flæsk som er kød fra svin. I daglig tale
bruges flæsk om svinets fede partier, mens de magre kaldes kød.
Europas befolkning har spist svinekød allerede fra landbrugets
indførelse, og der eksisterer ikke noget tabu mod det.
Derimod var det ilde set at spise hestekød, da kristendommen
vand frem. Forordninger fra Christian den 7. søgte at overbevise om,
at hestekød var spiseligt.
Vi bruger kammen med et ribben vedhæftet, deraf navnet skaftkotelet,
og her skal man passe meget på, at ikke stege/grille for meget, så det
bliver tørt.
Vi går i køkkenet.
Ingredienser.:(2 pers)
2 stk. skaftkoteletter a’ ca. 300 g, meget gerne ca. 3 – 4 cm. tykke
1½ spsk. Olie
Salt og peber
2 – 3 kviste rosmarin
1 fed hvidløg, hakket
2 stk. rødløg
2 stk. gulerødder
1 – 2 spsk. Olivenolie
Salt og peber
1 – 2 spsk. Balsamico, hvid
1 tsk. Citronskal, fintrevet
Salt og peber
Pil rødløgene og skræl gulerødderne
Skær rødløg i både og skær gulerødderne i stave
Bland løg og gulerødder med olivenolie, salt og peber
Kom det hele i et ildfast fad
Bag dem i ovnen 35 min ved 200 gr. Til det er mørt
Krydr med lidt balsamico, citronskal, citronsaft, og evt.
mere salt og peber
Brun koteletterne på en pande med olivenolie
til de er godt brunede på begge sider
krydr med salt og peber
kom rosmarin og hvidløg på kødet
placer koteletterne ovenpå de bagte løg og gulerødder
steg koteletterne færdig i ovnen 6 – 8 min til de er saftige
tag koteletterne ud af ovnen og lad dem hvile i 5 min
så er de klar til servering.
Bouillon-kartofler.:
300 g kartofler
2 stk. gulerødder
2 stk. tomater
1 fed hvidløg
½ spsk. Timian, tørret
3 – 4 dl. Grønsags-bouillon, terning
Vask kartoflerne, skræl gulerødderne
Skær dem og tomater i tynde skiver
Læg skiverne i et ovnfast fad
Pres hvidløg over og drys med timian, salt og peber
Hæld bouillon over
Stil kartoflerne i ovnen ved 200 gr. I 60 min
Drys med frisk timian og server.
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Skaftkoteletter med bagte rødløg, gulerødder og
bouillonkartofler. Velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Per Vinther Nielsen
Hej John
Tak for jeres besøg.
Ang. stegeben, som er en af mine favoritter, så er her min måde at lave dem på.
De brunes godt af, tilsættes 1 liter vand og 1 boullion terning, laurbærblade, hele peberkorn, gulerødder og lidt soya. Vi snakker om ca 1,5 kg.
De steges i 1,5 time og så ind i ovnen under grill i ca 10 – 15 min. Så får de en sprød overflade.
jeg er ikke til kartoffelmos til denne ret, men derimod nye danske kartofler. Og så Tyttebær til.