
Frugtgrød er kogt frugt, f.eks. abrikosgrød, blommegrød, hindbærgrød,
jordbærgrød, rabarbergrød, stikkelsbærgrød, sveskegrød, rødgrød, æblegrød.
Rødgrød laves af forskellige røde bær, ribs, røde druer, hindbær,
jordbær evt. lidt solbær. Frugtgrød har konsistens som almindelig
grød (mælkemad) og gerne sød, benyttes derfor som dessert eller efterret.
Tidligere lavede man rødgrød af rødvin og rismel, men i slutningen
af 1800 tallet blev rødgrød af frugt med pisket fløde (flødeskum) en
nationalret i Danmark, formentlig på grund af flagets farver
Køkkenet kalder

Ingredienser: (4 – 5 pers.)
3 dl. Vand
65g sukker
300g frosne bær (ribs, hindbær, jordbær, skovbær)
Jævning:
3 spsk. Vand
2 spsk. Kartoffelmel
25g mandler, smuttede eller mandelsplit
Creme anglaise:
2 dl. Sødmælk
3 stk. æggeblommer, evt. pasteuriserede
1 stk. vaniljestang
3 spsk. Rørsukker
Star med at komme vand, sukker og frugt i en gryde og bring det i kog

Kog frugten ved svag varme og under låg i ca. 5 min
Træk gryden fra varmen

Rør vand og kartoffelmel sammen til en jævning

Rør jævningen i frugtsaften med bær, i en tynd stråle
Nu må rødgrøden ikke koge
Hak mandlerne groft og vend mandlerne i grøden
Men gem lidt til pynt

Hæld grøden i en skål, dæk den med film

Glat filmen ud helt nede på overfladen af grøden
Så trækker grøden ikke skindStil grøden på køl i mindst 1- 2 timer
eller gerne til næste dag
Creme anglaise:
Flæk vaniljestangen med en skarp kniv på langs, og skrab kornene ud

mas kornene sammen med lidt rørsukker for at skille kornene
Kom mælken i en tykbundet kasserolle, tilsæt vaniljesukkeret
til mælken, læg også den tomme vaniljestang i kasserollen

(der er stadig masser af smag i den tomme skal) lad det koge op
Træk gryden fra varmen,
lad vaniljemælken stå og trække i ca. 10 min.

Pisk æggeblommerne og rørsukker luftigt

Pisk æggemassen sammen med vaniljemælken, og varm forsigtigt
Blandingen op mens du stadig pisker, fortsæt indtil saucen når den
Rette konsistens, hæld vaniljesaucen op i en skål dæk med

Husholdingsfilm og stil skålen i køleskabet, hvor din creme anglaise
Skal køles ned – helst i et par timer
Det er tid til servering.
Anret en portion grød i en dyb tallerken
Pynt med grovhakkede mandler

Fordel 1 spsk. Iskold creme anglaise over grøden,
Resten af creme anglaise serveres i en lille skål ved side af
Læg evt. nogle stykker friske bær oven på grøden
Serveringen er klar

Dagens dessert, Rødgrød med mandler og Creme anglaise
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar