Pærevælling er et nærende og mættende måltid, som stammer fra
vikingetiden, i vore dage er der nok mange der vil rynke på næsen af
denne velsmagende ret, på grund af navnet, og det er der ingen grund
til – det smager vidunderligt…
Vikingerne lavede mættende grød og vælling ved ildstedet i langhuset,
men kan også nemt tilberedes hjemme ved komfuret. Pæretræet er et
løvfældende, ofte tornede træ eller store buske.
Bladene er enkle med savtakket eller tandet rand. Blomsterne sidder i
halvskærme på korte dværgskud. Frugten er rund-pæreformet og
indeholder stenceller i frugtkødet. Slægten er udbredt fra Syd- og
Sydøsteuropa over Lilleasien og som dyrkes i Danmark.
En middagsret fra gamle dage på landet, hvor det bugnede med
friske råvarer, lige netop til sådan en ret (syltede dåsepære kan bruges).
Køkkenet kalder
Ingredienser: ( 2pers.)
500g pære
½ liter sødmælk
¼ liter vand
50g sukker
60g byggryn, knækkede
1 tsk. vaniljesukker
Start med at skrælle pærerne og del dem i kvarte, på langs
Fjern kernehuset
I en gryde hælder du vand, sukker, vaniljesukker og de skrællede pærer
Kog dem halvmøre i sukkervandet
Træk gryden fra varmen og lad pærerne stå og trække i 2 – 3 timer,
meget gerne til næste dag
Bring mælk og byggryn i kog
Rør godt i den til det bliver til grød, koges ca. 1 time
Tilsæt ½ liter af sukkervandet fra pærerne til grøden
Tilsæt til sidst pærer stykkerne og varm vællingen op
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Pærevælling med kanelsukker,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar