
På Lolland-Falster er der en ting, man skal spise til påske, og det er den gamle
traditionelle bagværks Palmekage bolle, og som kun findes på Lolland-Falster,
omkring Nykøbing.
I starten var det en gærdejs bolle, men er blevet forfinet lidt hen af vejen, og er
i dag en bolle af wienerbrødsdej med marcipan – vendt i en blanding af rasp,
sukker og nødder.
Om det var roepigerne fra Polen, som havde opskriften med i slutningen af 1800-tallet
da de kom til landet, eller om det var bagermesterens forgænger som kom fra Tyskland
som havde opskriften, vides ikke da bagermesteren tog dem med sig i graven.
Det her også været inde over om det kunne være en katolsk tradition op til påske
intet er bevist, så det står hen i det uvisse hvor Palmekagen stammer fra.
Bageriet kalder

Ingredienser: (8 stk.)
500g hvedemel
50g gær
2,5 dl. Koldt vand
250g margarine
60g sukker
10g salt
1 stk. æg
lidt kardemomme
Remonce:
100g blød margarine
100g sukker
100g marcipan
Pensling:
50g smeltet margarine
Pynt:
sukker
rasp
Til dejen røres gæren ud i vandet

de øvrige ingredienser tilsættes, og det hele æltes godt, gerne på maskine
stil dejen koldt i ca. ½ time, gerne i køleskab.

Bank den kolde margarine ud til en firkantet plade mellem to stykker bagepapir.

på ca. 15 x 15 cm. læg margarinepladen på køl.
Rul dejen ud til en firkant på 20 x 20 cm.

på ca. 15 x 15 cm. læg margarinepladen på køl.
Rul dejen ud til en firkant på 20 x 20 cm.

Rul dejen ud til en firkant på 30 x 30 cm. køl evt. dejen ned, i køleskabet ca. et kvarters tid,
hvis den er blevet for varm.
Fold højre og venstre side ind mod midten.
Fold den nederste halvdel op over den øverste halvdel. Du har nu fire lag.
Rul igen ud til en firkant på 30 x 30 cm.
Fold en tredjedel af dejen ind fra begge sider, .
Rul dejen ud til en aflang firkant.
Fold en tredjedel ind fra begge de korte sider. Du har nu ialt 36 lag.
Foretag en sidste udrulning, så dejen måler 40 x 40 cm.
Skær dejen ud i 16 stykker på 10 x 10 cm.

Riv margarinen og marcipanen til remoncen på et groft rivejern og rør det sammen med

sukkeret brug håndmixeren. Rør ikke for længe, da remoncen kan skille.
Pres en lille fordybning i de små dejfirkanter og læg en kugle remonce på midten.

Fold de fire hjørner ind over remoncen mod midten som på en konvolut.

Fold de næste hjørne ind mod midten

Fold også de fire nye hjørner ind mod midten.

Vend den nu næsten runde dejplade med foldningerne nedad.
Pres eventuelt kagen lidt fladere.

Blend nødderne med sukkeret.
Smelt de 50 g margarine.

Pensl kagerne med margarinen og kom et godt drys af nøddeblandingen på
hele kagens overflade.

Bag palmekagerne ved 225 grader (alm. varme) i ca. 20 minutter.

Så er det tid til smagsprøver

Dagens kage, Palmekager med marcipan, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar