I dag kan det ikke blive mere Italienske når vi tilbereder osso buco.
Osso buco direkte oversat betyder det ”knoglens hul” og er en kendt
egnsret fra Piemonte samt Lombardiet hvor Milano ligger i Italien.
Som sagt så henviser navnet osso buco til det hul, som er midt
i benet, der hvor marven sidder. Marven er væsentlig for
at Osso Buco får den rette smag
Rettens hovedingrediens er kalveskank skåret på tværs af
benet i skiver på et par centimeters tykkelse. Kan også laves
af okseskank skåret i skiver.
Udover kalveskank/okseskank indgår oftest tomater, gulerødder,
løg, hvidløg, vin, rosmarin, salvie og citronskal i rette
Den skal koges længe til en tæt og velduftende gryderet.
Ordet osso buco er kendt på dansk siden 1965.
Vi skal i gang.
Ingredienser.:(5 – 6 pers.)
7- 8 skiver okse/kalveskank ca. 2 kg
3 stk. gulerødder
2 stk. løg
4 – 5 fed hvidløg
2 stængler bladselleri
En ½ selleri
2 ds. Hakket tomater
140 g tomatpuré, koncentreret
1 dl. æblemost
2 dl. Hvidvin
7 dl. Oksebouillon
5 – 6 spsk. Mel
Salt og peber
Olivenolie til at stege i
Persille til at pynte af med
Lidt fint hakke citronskal
Start med at klippe sene kanten på kødskiverne
Det er nemmest med en saks
Tag en plastpose og kom mel, salt og peber i posen
Hold for åbningen og ryst den godt
Kom kødskiverne i posen et par stykker ad gangen
Ryst posen, så melet fordeler sig rundt på kødskiverne
Brun kødet af på en meget varm pande
Sæt kødet til side efter bruningen
Løg og hvidløg hakkes fint
Gulerødder, selleri og bladselleri hakkes i fine tern
Løg og hvidløg sauter på panden til de er klare
Tilsæt lidt mere olie hvis det er nødvendig
Gulerødder, selleri og bladselleri sauteres ligeledes af på panden
et kort øjeblik
Hæld det hele i en stor gryde
Tilsæt hvidvin, og lad det koge lidt ind
Tilsæt æblemost, hakket tomater og tomatpuré
Fordel kødskiverne i gryden og stop dem godt ned
mellem grønsagerne. Tilsæt oksebouillon til det dækker kødet
Retten skal nu simre i 2½ – 3 timer til kødet er meget mørt
Smag osso buko’en til med salt, peber og hakket citronskal,
evt. frisk timian
Kom osso buco i et serveringsfad
Pynt af med hakket persille og server kogte ris til.
Kog ris efter anvisningen på posen
Så er der klar til servering
Dagens tallerken, Osso buco med ris, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar