• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Øl-bien med grønlangkål og brunede kartofler

3. december 2024 by John Frøslev Skriv kommentar

Gammel Jysk opskrift fra ca. 1760 (let modificeret)
Her får I rewelsbien og grønkål med brune kartofler
rewelsbienene får et bette gran salt. De er kogt i
øl og bouillon med løv af laurbærblade å hiel peber
Så er æ bien stegt på a pande. Det vil ikke skade
æ a bien, hvis du tager lidt øl og a jen kop brændevin til.
velbekomme
køkkenet kalder

Ingredienser. (4 pers.)
8 stk. revelsben (ca. 1,5 kg.) ikke fedtklumper, men kødfulde fra slagteren
½ liter Porter eller brown ale
4 fed hvidløg, delt i grove stykker
1 stk. løg, delt i grove stykker
1 stk. laurbærblad
2 stk. Peberkorn, hele
1 liter svinefond, evt. terning
1 spsk. Frisk timian eller 1 tsk. Tørret
1 tsk. Salt

Start med at salte revelsbenene i en 14% saltopløsning
2 liter lage skal der bruges:
2 liter vand
145g farin, mørk
155g salt, groft
2 spsk. Nitritsalt, er ikke nødvendig
4 tsk. Allehånde stødt
1½ tsk. Peber, friskkværnet sort peber.

Alle ingredienserne til saltopløsningen får et kort opkog i en gryde

køles helt af, revelsbenene lægges i salt opløsningen

og dækket af opløsningen, læg en lille tallerken over som presser kødet under væsken,
 saltes nu i 12 timer, tages op af lagen og skylles under den kolde hane med vand.
Revelsbenene kommes nu i en passende gryde med øl, løg

peber, bouillon, hvidløg, laurbærblad og timian.

Benene småkoges, under låg, møre ved lav varme i ca. 30 min. Og
trækker i kogelagen i ca. 48 timer. (nu kan man fryse benene og kun
tage det antal man skal bruge op af fryseren, så lav en stor portion
de skal nok få ben at gå på

derefter steges benene brune i smør på en pande, vendes hyppigt.

Og er nu klar til servering.

Grønlangkål:
300 g grønkål, frost
½ liter mælk
2 spsk. sukker
En sjat fløde, hvis du har, kan udelades
3 spsk. Smør
3 spsk. Mel
Sukker, salt og peber

½ liter mælk sættes over varmen i en gryde, tilsæt grønkål

Kog op, lav imens en smørbolle

3 spsk. Smør/flydende fedtstof og 3 spsk. mel røres sammen til en smørbolle

Tilsættes lidt ad gangen, imens der piskes, til den ønskede konsistens
er opnået. Pisk det godt igennem, lad det små simrer et par minutter  
Smag til med sukker, salt, peber og fløde.

Brune kartofler:  
På en kold panden fordel sukkeret jævnt på panden

Sættes over god varme  
Der må ikke røres i sukkeret  
Når sukkeret begynder at tage farve trækkes panden fra varmen

og smørret tilsættes panden og den sættes tilbage på varmen   
Nu må der godt røres i sukkermassen

bruger du glas kartofler, hæld væden fra kartoflerne og skyld dem i koldt vand

Tilsæt dem til sukkermassen og rør rundt
Tilsæt evt. lidt vand til sukkermassen, skrue ned for varmen til jævn varme  
Lad dem nu stå og simrer i 5 – 6 min  
Ryst jævnlig panden under hele processen

Så kartoflerne får en ensartet lysebrun farve over det hele.  
Så er det tid til servering.

Dagens tallerken, Øl-bien med grønlangkål og brunede kartofler
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John



Print opskrift

Skrevet i: Gris

Previous Post: « Vietnamesisk Pork Bowl
Next Post: Boller i karry med brune ris »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme