Gammel Jysk opskrift fra ca. 1760 (let modificeret)
Her får I rewelsbien og grønkål med brune kartofler
rewelsbienene får et bette gran salt. De er kogt i
øl og bouillon med løv af laurbærblade å hiel peber
Så er æ bien stegt på a pande. Det vil ikke skade
æ a bien, hvis du tager lidt øl og a jen kop brændevin til.
velbekomme
køkkenet kalder
Ingredienser. (4 pers.)
8 stk. revelsben (ca. 1,5 kg.) ikke fedtklumper, men kødfulde fra slagteren
½ liter Porter eller brown ale
4 fed hvidløg, delt i grove stykker
1 stk. løg, delt i grove stykker
1 stk. laurbærblad
2 stk. Peberkorn, hele
1 liter svinefond, evt. terning
1 spsk. Frisk timian eller 1 tsk. Tørret
1 tsk. Salt
Start med at salte revelsbenene i en 14% saltopløsning
2 liter lage skal der bruges:
2 liter vand
145g farin, mørk
155g salt, groft
2 spsk. Nitritsalt, er ikke nødvendig
4 tsk. Allehånde stødt
1½ tsk. Peber, friskkværnet sort peber.
Alle ingredienserne til saltopløsningen får et kort opkog i en gryde
køles helt af, revelsbenene lægges i salt opløsningen
og dækket af opløsningen, læg en lille tallerken over som presser kødet under væsken,
saltes nu i 12 timer, tages op af lagen og skylles under den kolde hane med vand.
Revelsbenene kommes nu i en passende gryde med øl, løg
peber, bouillon, hvidløg, laurbærblad og timian.
Benene småkoges, under låg, møre ved lav varme i ca. 30 min. Og
trækker i kogelagen i ca. 48 timer. (nu kan man fryse benene og kun
tage det antal man skal bruge op af fryseren, så lav en stor portion
de skal nok få ben at gå på
derefter steges benene brune i smør på en pande, vendes hyppigt.
Og er nu klar til servering.
Grønlangkål:
300 g grønkål, frost
½ liter mælk
2 spsk. sukker
En sjat fløde, hvis du har, kan udelades
3 spsk. Smør
3 spsk. Mel
Sukker, salt og peber
½ liter mælk sættes over varmen i en gryde, tilsæt grønkål
Kog op, lav imens en smørbolle
3 spsk. Smør/flydende fedtstof og 3 spsk. mel røres sammen til en smørbolle
Tilsættes lidt ad gangen, imens der piskes, til den ønskede konsistens
er opnået. Pisk det godt igennem, lad det små simrer et par minutter
Smag til med sukker, salt, peber og fløde.
Brune kartofler:
På en kold panden fordel sukkeret jævnt på panden
Sættes over god varme
Der må ikke røres i sukkeret
Når sukkeret begynder at tage farve trækkes panden fra varmen
og smørret tilsættes panden og den sættes tilbage på varmen
Nu må der godt røres i sukkermassen
bruger du glas kartofler, hæld væden fra kartoflerne og skyld dem i koldt vand
Tilsæt dem til sukkermassen og rør rundt
Tilsæt evt. lidt vand til sukkermassen, skrue ned for varmen til jævn varme
Lad dem nu stå og simrer i 5 – 6 min
Ryst jævnlig panden under hele processen
Så kartoflerne får en ensartet lysebrun farve over det hele.
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Øl-bien med grønlangkål og brunede kartofler
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar