• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Mormor’s Frikadeller med stuvet hvidkål

18. august 2015 by John Frøslev 3 kommentarer

En rigtig gammel opskrift fra det danske bondekøkken er
frikadeller med stuvet hvidkål, men lige meget hvor gammel
det er, så smager det jo godt.  

Hvidkålen stammer oprindeligt fra en vild sennepsplante,
som fandtes i Middelhavsområdet for ca. 2000 år siden  
Den er en af Europas ældste og vildtvoksende grøntsager,
indtil for omkring 200 år siden, hvor man begyndte
at dyrke den på gårdene.  

Frikadeller med stuvet hvidkål, er en god middag med få
kalorier og som udgør et måltid, som mætter og giver
en dejlig følelse af velvære.  
Vi skal have mere kål på bordet, så vi går til den

Ingredienser.:(4 pers)  
1000 g hvidkål
500 g hakket kalv og flæsk
1 stk. løg
1 stk. æg
3 spsk. mel
2 – 3 dl. Vand
Salt og peber  
Opbagning.:  
3½ spsk. mel
3½ spsk. flydende fedtstof
1 dl. mælk
Kogevand fra kålen  
Tilbehør.:  
Hjemmebagt rugbrød og rødbeder    

Start med at fjerne de yderste blade og snitte kålen fint  

Kom den snittede kål i en gryde, tilsæt ½ liter vand

Krydr med lidt salt, kog op og lad den små simrer i 15 min.  
Kålen skal have lidt bid  
Kom kålen i et dørslag og gem kogevandet  
Kom 3½ spsk. flydende fedtstof i en gryde  
Tilsæt 3½ spsk. mel og pisk det godt sammen  

Spæd med lidt af kogevandet og mælk, pisk det glat

Fortsæt til du har en glat sovs  

Smag til med salt og peber, evt. lidt muskatnød  
Tilsæt den kogte hvidkål og vend det godt sammen

Rør farsen sammen med hakket løg, æg, mel, vand, salt og peber

Lad farsen stå og trække 10 – 15 min.  
Føles farsen for fast, kom lidt mere vand i

Smag til med salt og peber  
Sæt en pande over god varme  
Form frikadellerne og steg dem gyldne på panden i fedtstof  
Nogen former frikadellerne i hånden, andre gør det op
af skålens kanter

Skrue ned til moderat varm steg frikadellerne i 6 – 7 min på hver side

Når frikadellerne er stegt gyldne på begge sider

 Så er det tid til servering.

Dagens tallerken, Mormor’s Frikadeller med stuvet hvidkål,
brød og rødbeder, velbekomme. 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Mormor's Frikadeller med stuvet hvidkål

Previous Post: « Morfar’s Leverpostej
Next Post: Kyllingrulle med kartoffelfondant og gulerodssalat »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2021 on the Foodie Pro Theme