• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Morfar’s koldskål med ristede havregryn

13. juni 2016 by John Frøslev 5 kommentarer

Kærnemælkskoldskål eller koldskål er en rigtig gammel ret fra
begyndelsen af 1900 tallet.  
Retten opstod da det blev almindelig i Danmark at producerer
kærnemælk og når man så tilsætter, æg, sukker, fløde, vanilje og
citron har man en dejlig koldskål.

Retten koldskål blev jo brugt som forret eller efterret, dengang
man spiste to retter til middag.
I dag spises det oftest som hovedret og med kammerjunker til.

Med et drys ristede havregryn på toppen, så er lykke gjort.
Lidt nostalgi hvor jeg tænker tilbage på barndommen,
hvor der også kom koldskål på bordet med ristede havregryn.

Jeg var overbevist om som barn, at jeg skulle blive millionær
på at lave ristede havregryn og sælge dem til hele verden
for sådan noget måtte alle da kunne li’, sådan gik det ikke
og mindre kan også gøre det, men godt smager det
og en fantastisk sammensætning af disse to produkter,
kærnemælk og havregryn.

Køkkenet kalder.

Ingredienser.:( 3 pers)  
1 liter kærnemælk
2 stk. æggeblommer, pasteuriseret
80 g sukker
½ stang vanilje
½ citron økologisk, saften heraf
1 dl. Piskefløde
Ristede havregryn.:
150 g havregryn
20 g smør
2 – 3 spsk. Sukker

Kom sukker, vaniljekorn og æggeblommer i en skål

 pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn tykt og skummende

Tilsæt kærnemælk og rør det godt sammen  
Pisk fløden let, det må ikke være en stiv flødeskum  
Den letpiskede fløde tilsættes til koldskålen og rør det godt sammen
Smag til med citronsaft og revet citronskal

Den tomme vaniljestang, sammen med 2 skiver citron
kommes i koldskålen   (Tages op før servering.)
Trækker på køl et par timer før serveringen.
Ristede havregryn.:
Varm en pande godt op
Kom smørret på panden og lad det bruse af

Skrue ned for varmen til moderat varme
Tilsæt havregryn, rør rundt

Drys sukker på grynene og rør godt rundt
Vær over dem hele tiden, så de ikke brænder på
Har man lyst til det kan lidt hakkede nødder eller mandler tilsættes.
Tag det af panden og op i en skål, køl af

Og der er klar til servering.

Dagens tallerken, Koldskål med ristede havregryn,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Forret, Tilbehør Tags: Morfar's koldskål med ristede havregryn

Previous Post: « Rødtungefilet pandestegt med karryabrikossauce og æble/løgkompot
Next Post: Pulled kylling med grøn salat og tomatsalsa »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme