• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Makrel ovnstegt med gemyse, hollandaise sovs og gratineret kartoffelmos

16. februar 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

Fiskeforretningerne bugner i øjeblikket af flotte makreller. Så menuen
står på makrel, der var en brat nedgang for makrelbestanden i Nordsøen
i 1960’erne, på grund af direkte overfiskeri.

Han og hun makrellen vokser nogenlunde lige hurtigt, og kan blive
ca. 20 år gamle, de kan nå en størrelse på omkring 50 cm, og de kan
forplante sig når de er ca, 3 år gamle.

Makrel har et meget højt indhold af B-vitaminer og Omega-3 fedtsyrer, og
indeholder næsten det dobbelte sammenlignet med f. eks. Laks. Det er en
meget sund spisefisk og der er et utal af tilberedningsmetoder på makrel,
men vi steger den i ovnen.  
Vi skal i gang.

Ingredienser.:(2 – 3 pers)
2 stk makrel
2 stk skalotteløg, fint hakket
1 spsk estragon, hakket
2 spsk smør/fedtstof
salt
peber
Garniture.:  
2 stk porre
3 stk gulerødder
1 dl Noilly prat
salt
peber
6 – 8 pæne skrællekartofler
Hollandaise sovs.:  
3 – 4 æggeblommer
150 – 200 g smør
2 spsk vand
Saft af en ½ citron
salt
peber
Evt. fløde
Start med at rense fisken eller få fiskehandleren til at gøre det.  
Skyl den godt for blodrester i bugen

Drys dem med lidt salt, lad dem ligge en ½ time med salt.  
Skræl kartoflerne og skær dem ud i mindre stykker kom
dem i gryden med vand

Kog kartoflerne møre og mos dem med lidt smør og mælk  
Smag til med salt og peber  
Kom kartoffelmosen i et smurt ildfast fad

Tænd ovnen på 200 gr alm ovn, Pil og hak løgene fint  
Bruger du frisk estragon, skal du lige hakke det fint  
Skyl fisken under rindende vand. Dup dem tørre med køkkenrulle  
Bland løg og estragon sammen og kom det i bugen af fisken  
Sæt en pande over god varme med et par skefulde smør  

Når panden er varm, bruner du fiskene på begge sider  
krydr dem med en lille smule salt og peber  
Læg dem i en lille bradepande  

Kom en lille smule vand på panden og kog den af  
Hæld afkoget over fiskene i bradepanden  
Dæk fiskene med sølvpapir  
Sæt fiskene i ovnen i 25 – 30 min  

Skræl gulerødderne og skær dem i 8 – 10 cm stykker  
Flæk stykkerne på langs  
Rens porerne og skær dem i 8 – 10 cm stykker

Kom gulerødder og porre i et ildfast fad og tilsæt 1dl Noilly prat/vand  
Læg låg på eller dæk med stanniol  
Sæt garnituren i ovnen i ca 25 – 30 min  
Sæt kartoffelmosen i ovnen og gratiner i ca. 20 – 25 min  
Det skal lige have lidt farve på toppen

Hollandaise sovs.:  
Tag smøret fra køleskabet og skær det i firkanter på ca 1,5 x 1 x 1 cm  
Kom æggeblommerne i en lille gryde sammen med 2 spsk vand og
citronsaft. Sæt gryden over svag varme og pisk  
Pisk, pisk til det tykner, men pas på varmen, træk gryden fra varmen
en gang imellem
 
Du skal faktisk kunne holde en hånd under gryden.  
Tilsæt nu firkanterne af smør lidt ad gangen og pisk  
Når den første er smeltet tilsættes den næste og der piskes

Nu begynder sovsen at tykne smag til med salt, er den blevet for tyk  
Tilsæt lidt fløde  
Sovsen anrettes straks efter den er færdig.  
Det er tid til servering

Dagens tallerken, Ovnstegt makrel, gratineret kartoffelmos, garniture og
hollandaise sovs, velbekomme. 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Fisk Tags: Makrel ovnstegt med gemyse

Previous Post: « Gæstemiddag “Vildt medallion med et strejf af kiwi”
Next Post: Frikadeller med spicy stuvet hvidkål »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme