• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Frikadeller med spicy stuvet hvidkål

18. februar 2015 by John Frøslev 1 kommentar

I dag tager vi fat i en rigtig gammel middagsret fra min farmor
og mor tid, som lavede denne fantastiske-ret, og det smager
bare af hygge, kærlighed og fred.  

Opskriften er jo fra den tid hvor manden troede at køkkenet var en
fængselscelle og kom overhovedet ikke i køkkenet, men opskriften
vandrede alligevel fra generation til generation og er nu nået til mig.    

Jeg har dog givet den et lille tvist, det er en ret som laves og spises
på mange forskellige måder. På Falster spises den med salt og peber på,
på Lolland spises det med sukker og kanel. Frikadeller er en type
stegte kødboller, og er en meget populær ret i Danmark som i
mange andre europæiske lande.

Ordet er en fortyskning af det italienske frittatella, der er stegt
eller ristet kød. En traditionel simpel opskrift på danske frikadeller
består af lige dele hakket svinekød og kalvekød rørt med mel,
mælk, æg, fint hakkede løg og krydderier, men variationerne er talrige.
Nok om historien, vi skal i gang

Ingredienser.:(2 – 3 pers)  
500 g svin og kalv, hakket
1½ tsk salt
50 g havregryn
1 stk. æg
1 stk løg, stort
2½ – 3 dl danskvand, apollinaris
¼ tsk peber
2 spsk smør/olie
500 g hvidkål, skåret i strimler
3 spsk smør/fedtstof
3 spsk mel
4 – 5 dl kogevand fra den kogte hvidkål
Lidt muskat, revet
Salt
Peber
½ -1 tsk rød karry pasta, alt efter hvor stærk man ønsker det
Smages til med 1 spsk sød mangochutney
Begynd med at røre farsen til frikadellerne  
Rør kødet sejt med salt i 4 – 5 min.  
Tilsæt de tørre ingredienser sammen med revet løg  
Kom et æg i farsen og rør danskvand i 

Sæt nu farsen på køl i mindst en ½ time Stuvet hvidkål.:  
Snit hvidkålen i strimler på 5 – 10 mm i bredden

Kom kålen i en gryde med let saltet vand

Kog nu kålen i 10 – 15 min der skal være lidt bid i den (al dente)  
Kom den kogte kål op i et dørslag og gem kogevandet  
Lav en opbagning af smør/fedtstof og mel  
Kom smør/fedtstof i en gryde, sæt gryden over god varme  
Når smørret er smeltet tilsæt ½ – 1 tsk karry pasta  
Tilsæt 3 spsk mel og rør det godt sammen  
Tilsæt lidt af kogevandet fra hvidkålen og pisk det glat  
Forsæt med at tilsætte kogevand og pisk til den ønskede
konsistens er opnået  
Smag til med salt, peber, muskatnød og mangochutney

Vend kålen i opbagningen, og lad set simre et par minutter
under omrøring
Sæt en pande på pladen med god varme  
Tilsæt 2 spsk smør/olie  
Når panden er varm formes frikadellerne og lægges på panden  
Steger gyldenbrune på begge sider ca 3 – 4 min pr side

Når al farsen er brugt, er det tid til servering

Dagens tallerken, Frikadeller med spicy stuvede hvidkål,
rugbrød og rødbeder, Velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Frikadeller med spicy stuvede hvidkål

Previous Post: « Makrel ovnstegt med gemyse, hollandaise sovs og gratineret kartoffelmos
Next Post: Thaigrød med koriander og æbletern »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme