Fiskeforretningerne bugner i øjeblikket af flotte makreller. Så menuen
står på makrel, der var en brat nedgang for makrelbestanden i Nordsøen
i 1960’erne, på grund af direkte overfiskeri.
Han og hun makrellen vokser nogenlunde lige hurtigt, og kan blive
ca. 20 år gamle, de kan nå en størrelse på omkring 50 cm, og de kan
forplante sig når de er ca, 3 år gamle.
Makrel har et meget højt indhold af B-vitaminer og Omega-3 fedtsyrer, og
indeholder næsten det dobbelte sammenlignet med f. eks. Laks. Det er en
meget sund spisefisk og der er et utal af tilberedningsmetoder på makrel,
men vi steger den i ovnen.
Vi skal i gang.
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
2 stk makrel
2 stk skalotteløg, fint hakket
1 spsk estragon, hakket
2 spsk smør/fedtstof
salt
peber
Garniture.:
2 stk porre
3 stk gulerødder
1 dl Noilly prat
salt
peber
6 – 8 pæne skrællekartofler
Hollandaise sovs.:
3 – 4 æggeblommer
150 – 200 g smør
2 spsk vand
Saft af en ½ citron
salt
peber
Evt. fløde
Start med at rense fisken eller få fiskehandleren til at gøre det.
Skyl den godt for blodrester i bugen
Drys dem med lidt salt, lad dem ligge en ½ time med salt.
Skræl kartoflerne og skær dem ud i mindre stykker kom
dem i gryden med vand
Kog kartoflerne møre og mos dem med lidt smør og mælk
Smag til med salt og peber
Kom kartoffelmosen i et smurt ildfast fad
Tænd ovnen på 200 gr alm ovn, Pil og hak løgene fint
Bruger du frisk estragon, skal du lige hakke det fint
Skyl fisken under rindende vand. Dup dem tørre med køkkenrulle
Bland løg og estragon sammen og kom det i bugen af fisken
Sæt en pande over god varme med et par skefulde smør
Når panden er varm, bruner du fiskene på begge sider
krydr dem med en lille smule salt og peber
Læg dem i en lille bradepande
Kom en lille smule vand på panden og kog den af
Hæld afkoget over fiskene i bradepanden
Dæk fiskene med sølvpapir
Sæt fiskene i ovnen i 25 – 30 min
Skræl gulerødderne og skær dem i 8 – 10 cm stykker
Flæk stykkerne på langs
Rens porerne og skær dem i 8 – 10 cm stykker
Kom gulerødder og porre i et ildfast fad og tilsæt 1dl Noilly prat/vand
Læg låg på eller dæk med stanniol
Sæt garnituren i ovnen i ca 25 – 30 min
Sæt kartoffelmosen i ovnen og gratiner i ca. 20 – 25 min
Det skal lige have lidt farve på toppen
Hollandaise sovs.:
Tag smøret fra køleskabet og skær det i firkanter på ca 1,5 x 1 x 1 cm
Kom æggeblommerne i en lille gryde sammen med 2 spsk vand og
citronsaft. Sæt gryden over svag varme og pisk
Pisk, pisk til det tykner, men pas på varmen, træk gryden fra varmen
en gang imellem
Du skal faktisk kunne holde en hånd under gryden.
Tilsæt nu firkanterne af smør lidt ad gangen og pisk
Når den første er smeltet tilsættes den næste og der piskes
Nu begynder sovsen at tykne smag til med salt, er den blevet for tyk
Tilsæt lidt fløde
Sovsen anrettes straks efter den er færdig.
Det er tid til servering
Dagens tallerken, Ovnstegt makrel, gratineret kartoffelmos, garniture og
hollandaise sovs, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar