• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Makrel i gelé

31. maj 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

En rigtig gammel ret på de danske frokostborde, var makrel
eller hornfisk i gelé, men er nu ved at gå helt i glemmebogen.  
Det smager vidunderligt, en dejlig pikant smag af den fisk man
har tænkt sig at lave i gelé.  
Så det gør vi noget ved, vi laver makrel i gelé.  
Vi skal til den.

Ingredienser.:(3 – 4 pers)  
1 stk makrel, fersk ca. 3 – 400 g
Fiskesuppe.:
Hoveder, haler, finner og skrog fra makreller evt. en terning
1 l vand
1- 2 stk løg
2 stk gulerødder, en kogt al dente (pynt)
1 stk porre, lille
2 stk laurbærblad
Salt
3 – 4 peberkorn, hele
10  blade husblas
1 dl hvidvin, tør
1 bundt dild
2 stk æggehvider  
Skyld og skrab fisken  
Fjern finner, indvolde og gæller  
Udben makrellen  
Læg fisken ”på maven” på et spækbræt

Bank let på ryggen med knivskaftet  
Pres tommel og pegefinger om skeletters begyndelse fra skindsiden

Før de to finger tæt på benraden hele vejen ned, til den er løs  
Vend fisken og fjern benrad og eventuelle småben

Nu er fisken klar til brug, sild og hornfisk udbenes på samme måde.  
Kog fiskeskrog, hoveder, haler og finner i 1 liter vand  

Tilsæt de istandgjorte grøntsager, salt, peber og laurbærblad  
Kog suppen 20 – 25 min uden låg og si den  
Smag til med salt og peber  
Del makrellen i 3 eller 4 stykker på tværs  
Læg fiskestykkerne i den kogende fiskesuppe  

hold gryden lige under kogepunktet 5 – 7 min, tag fisken op og si suppen,
kom suppen tilbage i gryden
pisk æggehviderne let til skum, kog suppen, tilsæt æggehviderne når
suppen koger, kog 10 min
der må ikke røres i gryden 

træk suppen fra varmen og lad den stå i 15 min, uden at røre i den  
si suppen gennem et klæde, som er vredet op i kogende vand
du har nu en fuldstændig glasklar fond til gelé

Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand og lad den stå i ca. 10 min  
bland 6 dl af fiskesuppen med hvidvin  
Bring det i kog og lad det småkoge nogle min. Knug husblassen fri for
vand og opløs den direkte i den varme suppe  
Find en passende form som lige passer med fisk og grøntsager  

Forer formen med køkkenfilm, så er det nemmere at få den ud af formen
Placer den kogte gulerod i bunden af formen (det er jo det der bliver
øverst, når den er vendt ud)  

Kom lidt dild kviste ved makrellen og ærter (man kan vælge de
grøntsager, som passer en bedst) Fyld formen op eller til der
ikke er mere, hæld suppen med husblassen på

Pres lidt på indholdet, fyld efter med suppen.  
Stil på køl til næste dag  
Vend makrellen ud af formen

Pynt af med æg og agurkeskiver  
Så er det tid til at servere.

Dagens tallerken, Makrel i gelé på hjemmebagt rugbrød,
Velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Fisk, Tilbehør Tags: Makrel i gelé

Previous Post: « Skyr- iscreme med karamel og chokolade
Next Post: Panko – rasp »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme