En rigtig gammel ret på de danske frokostborde, var makrel
eller hornfisk i gelé, men er nu ved at gå helt i glemmebogen.
Det smager vidunderligt, en dejlig pikant smag af den fisk man
har tænkt sig at lave i gelé.
Så det gør vi noget ved, vi laver makrel i gelé.
Vi skal til den.
Ingredienser.:(3 – 4 pers)
1 stk makrel, fersk ca. 3 – 400 g
Fiskesuppe.:
Hoveder, haler, finner og skrog fra makreller evt. en terning
1 l vand
1- 2 stk løg
2 stk gulerødder, en kogt al dente (pynt)
1 stk porre, lille
2 stk laurbærblad
Salt
3 – 4 peberkorn, hele
10 blade husblas
1 dl hvidvin, tør
1 bundt dild
2 stk æggehvider
Skyld og skrab fisken
Fjern finner, indvolde og gæller
Udben makrellen
Læg fisken ”på maven” på et spækbræt
Bank let på ryggen med knivskaftet
Pres tommel og pegefinger om skeletters begyndelse fra skindsiden
Før de to finger tæt på benraden hele vejen ned, til den er løs
Vend fisken og fjern benrad og eventuelle småben
Nu er fisken klar til brug, sild og hornfisk udbenes på samme måde.
Kog fiskeskrog, hoveder, haler og finner i 1 liter vand
Tilsæt de istandgjorte grøntsager, salt, peber og laurbærblad
Kog suppen 20 – 25 min uden låg og si den
Smag til med salt og peber
Del makrellen i 3 eller 4 stykker på tværs
Læg fiskestykkerne i den kogende fiskesuppe
hold gryden lige under kogepunktet 5 – 7 min, tag fisken op og si suppen,
kom suppen tilbage i gryden
pisk æggehviderne let til skum, kog suppen, tilsæt æggehviderne når
suppen koger, kog 10 min
der må ikke røres i gryden
træk suppen fra varmen og lad den stå i 15 min, uden at røre i den
si suppen gennem et klæde, som er vredet op i kogende vand
du har nu en fuldstændig glasklar fond til gelé
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand og lad den stå i ca. 10 min
bland 6 dl af fiskesuppen med hvidvin
Bring det i kog og lad det småkoge nogle min. Knug husblassen fri for
vand og opløs den direkte i den varme suppe
Find en passende form som lige passer med fisk og grøntsager
Forer formen med køkkenfilm, så er det nemmere at få den ud af formen
Placer den kogte gulerod i bunden af formen (det er jo det der bliver
øverst, når den er vendt ud)
Kom lidt dild kviste ved makrellen og ærter (man kan vælge de
grøntsager, som passer en bedst) Fyld formen op eller til der
ikke er mere, hæld suppen med husblassen på
Pres lidt på indholdet, fyld efter med suppen.
Stil på køl til næste dag
Vend makrellen ud af formen
Pynt af med æg og agurkeskiver
Så er det tid til at servere.
Dagens tallerken, Makrel i gelé på hjemmebagt rugbrød,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar