Laks er en af de mest værdsatte spisefisk. Det orange- til mørkerøde
kød er rig på omega 3 – fedtsyrer. Kødet kan spises råt, kogt, stegt og
røget. Indtil det 19. århundrede blev laks ikke betragtet som en
delikatesse, da den var rigelig og billig tilgængelig.
Der findes beretninger om, at ansatte på gårde protesterede til
arbejdsgiveren over, at der alt for ofte blev serveret laks og at man
visse steder vedtog love, der regulerede andelen af laks i kosten.
Siden starten af det 20. århundrede ændrede situationen sig, på
grund af overfiskning, vandforurening og opbygning af kanaler og
vandkraftværker, der gjorde det sværere eller forhindrede opgangen
til gydepladserne.
Køkkenet kalder.
Ingredienser: (2 pers)
600 g kartofler
2 stk. porrer
2 spsk. Smør
½ dl. Piskefløde
75 g bacon, i små tern
1 spsk. Persille, frisk
1½ tsk. sennepspulver
½ dl. Mælk
Salt og peber, hvid
2 stk. laksesteak
Salt og peber
2 – 3 spsk. Olivenolie
1 stk. citron, saften af en kvart
2 spsk. Soyasauce
Pynt
Frisk dild
Start med at skrælle kartoflerne
Kog kartoflerne møre i usaltede vand ca. 20 min.
Rens porrerne og snittes i tynde ringe
Smelt smørret i en gryde og tilsæt porrerne
Svitses i et par min. under omrøring
Tilsæt fløde og læg låg på gryden
Simrer ved svag varme i ca. 5 min.
Smag til med salt og peber
Vandet hældes fra kartoflerne og de moses
Bacon skæres i små tern
Ristes af på en meget varm pande
Tilsættes til porrer blandingen
Sennepspulver røres ud i mælk
Blandes i mosen sammen med porrer/bacon blandingen
Tilsæt hakket persille og smag til med salt og peber
Smør et ildfast fad med lidt smør
Hæld kartoffelmosen i fadet
Bag i ca. 45 min. ved 200 gr alm. Ovn
Tages ud af ovnen og køler lidt af
Laksen krydres med salt og peber
Steger i olivenolie på panden i ca. 3 – 4 min, ved moderat varme
På begge sider, er der skind på fisken, fjernes inden servering
Citronsaft og Soyasauce hældes over laksen
Serveres straks pyntet med dild kviste.
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Laks med Soyasauce og bacon/porrekartofler,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar