Römertopfen er kommet frem eller stege soen, som den også kaldes.
Dette at tilberede mad i en lerpotte er helt fantastisk, saft og kraft bliver
i retten, så har du ikke en stege so, så anskaf en.
Efterhånden er de til at få til en fornuftig pris. Tagine er også en
mulighed, som er en nordafrikansk tradition for tilberedning af mad
over bål, men kan også bruges på et komfur. En tagine er et specielt
glaseret lerfad med kegleformet låg.
Denne ret, som vi tilbereder i dag, stammer også fra Nordafrika.
Men husk hvad enten det er en römertopf eller tagine, at lægge den
i koldt vand i nogle timer før man skal tilberede maden, så springer
den ikke når den kommer i ovnen og altid i en kold ovn.
Vi går til den.
Ingredienser.: (2 pers)
1 stk. kylling ca. 1200 g
1/4 – ½ selleri
1 stk. fennikler
2 stk. skalotteløg
2 stk. gulerødder
1 stk. appelsin
1 stk. øl, mørk gerne porter
1 dl. Soya
2 spsk. Teriyaki
marinade
2 spsk. sesamfrø
1 spsk. 5 spices krydderiblanding, kan du ikke købe
krydderiblandingen, får du opskriften til sidst.
Ildfast fad, med låg eller stanniol.:
5 – 6 stk. cherrytomater på stilk
2 fed hvidløg
2 stk. skalotteløg
1 spsk. Soya
Lidt øl.
5 spices krydderiblanding.:
1 tsk. Sichuan – peber, eller rosenpeber
2 stk. stjerneanis
1 tsk. Fennikelfrø, hele
½ tsk. Nelliker, hele
½ tsk. Kanel, stødt
1/4 tsk. Hvide peberkorn
Kom alle krydderierne i en krydderi kværn eller morter
og knus det til pulver, lav lidt rigeligt og opbevar det i tæt glas,
kan bruges til mange andre retter.
Start med at lægge Römertopfen i vand ca. 1 – 2 timer før tilberedningen.
Skyld og rens kyllingen
Skær den ud i ca. 8 stykker,
brug det antal som nu passer til måltidet, kom resten i fryseren,
skroget kan bruges til at koge fond på.
Klargør alle grønsagerne og skær dem ud i grove stykker
Skær appelsinen ud i både
Tilsæt lidt olie til en meget varm pande
brun kyllingen på skindsiden
Krydr med 1 spsk. 5 spices.
Læg grønsager og appelsin i bunden af Römertopfen
Tilsæt Teriyaki marinade, soya hen over grønsagerne
Læg de brunede kyllingestykker øverst på grønsagerne
Tilsæt øl og drys med 2 spsk. Sesamfrø over kyllingestykkerne
Læg låg på og sæt römertopfen i en kold oven og gør
plads til det ildfaste fad
Sæt nu ovnen til 200 gr og skal nu stege i ca. 1½ – 1 3/4 time
Læg cherrytomaterne i et ildfast fad, meget gerne med låg
Læg hele fed hvidløg ved
Ringe af skalotteløg
Stænk med soya og lidt øl
Har du ikke låg til fadet så brug noget stanniol som låg
Sæt fadet i ovnen når der mangler ½ time af stegetiden på kyllingerne
Kan serveres med kogte ris eller kartofler.
Det er tid til anretning
Og så skal der serveres og det skal være rygende varmet
Dagens tallerken, Kylling i Römertopf med porter og tomater,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar