Ifølge en populær historie blev retten lavet første gang efter Napoleon besejrede den
østrigske hær i Slaget ved Marengo syd for Torino, Italien, da hans kok Dunand
indsamlede ingredienser i og omkring byen (fordi forsyningsvognen endnu ikke var
nået frem) og fremstillede retten med hvad han kunne finde. Ifølge denne legende
nød Napoleon retten så meget, at han fik den serveret efter hvert eneste slag.
køkkenet kalder
Ingredienser: (4 pers.)
1 stk. kylling, 1350g
3 spsk. mel
salt og peber
1 stk. gulerod
1 stk. porre
2 dl. hvidvin
2 dl. bouillon
2 spsk. tomatpuré, koncentreret
½ stk. citron
1 kvist timian
1 spsk. maizena
250g små champignon
15 g smør
½ bundt persille
Start med at dele kyllingen i 8 – 10 stykker
dup kødet tørt med køkkenrulle.
kom mel, sal og peber i en plastpose og ryst den godt
så melet bliver blandet med sal og peber, kom
kyllingestykkerne i posen og ryst den godt, så der kommer
mel hele vejen rundt om kyllingestykkerne.
Varm en gryde eller sauterpande op ved god varme med lidt
olie/smør. Brun kyllingestykkerne på alle sider og tag dem op
på en tallerken.
Svits finthakket gulerod og porre i ringe af på panden
Læg kyllingestykkerne oven på grøntsagerne
tilsæt vin, bouillon, tomatpuré, 1 tsk. fintrevet citronskal og
timian. Læg låg på og simrer ved svag varme 35 – 45 min.
til kyllingestykkerne er møre, jævn saucen med maizena
Rist champignon i smør på panden. Læg dem ved retten.
drys hakket persille over retten ved servering.
Steg kartoffelpandekagerne, har du en rest kartoffelmos fra
dagen i forvejen, så er det helt fint at bruge det.
Kartoffelpandekager: (2 pers.)
250g kartoffelmos (gerne en rest fra dagen i forvejen)
1 stk. løg, skåret i fine tern
½ -1 tsk. muskatnød
2 stk. æg
2 – 3 spsk. mel, alt efter hvor lind kartoffelmosen er
flydende fedtstof, til stegning og gerne rigeligt af det
salt og peber
Pil og hak løget fint, tilsæt det til kartoffelmosen
tilsæt et æg ad gangen og pisk det ind i kartoffelmosen
tilsæt hvedemel til en ønsket konsistens
smag til med salt og peber evt. muskatnød
Varm panden op med fedtstof og form frikadelle størrelse
af kartoffelmosen med en spiseske
læg dem på den varme pande med god afstand, og hold
øje med dem hele tiden, at de ikke bliver sorte på stegefladen
det er kun et splitsekund det drejer sig om, men steg
dem gyldne og lysebrune på begge sider
Tag dem af panden og læg dem evt. på fedtsugende papir
klar til servering.
Dagens tallerken, Kylling à la marengo med kartoffelpandekager
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar