• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Kogt skinke med grønlangkål og brunede kartofler

26. marts 2015 by John Frøslev 1 kommentar

I dag går vi ombord i en meget gammel egnsret, grønlangkål.
Som laves på mange forskellige måder, alt efter i hvilken
egn man kommer fra. Det er en typisk jysk egnsret.

Retten kendes også fra Nordtyskland og som julemad fra Halland
og det nordvestlige Skåne. I Danmark findes retten i flere lokale
varianter, i Vensyssel blev kålen serveret med kanelsukker,
ofte blev der drukket rygende varm hvidtøl til.   

I Sønderjylland derimod hakkes og koges grønkål og tilsættes fløde,
og skal absolut ikke serveres med kanelsukker. Denne variant vi
skal lave i dag stammer fra Lolland og det har jeg det helt fint med.
Vi går i gang.

Ingredienser.:(2 pers)  
1 lille røget skinke, ca 6 – 700 g
300 g grønkål, frossen
½ l mælk
1 – 1½ dl fløde
1 – 2 spsk smør
1 – 2 spsk mel
1½ spsk sukker
1 glas kartofler,
små salt peber
start med at sætte skinken over i en gryde med vand,
vandet skal dække skinken  
varm op når det koger skrues ned for varmen

skal nu stå og simre i 40 – 45 min  
trækkes fra varmen og hvile i suppen  
tage en gryde og hæld ½ liter mælk i den

læg den frossen grønkål i mælken og varm op til kogepunktet  
når de første bobler komme skrues ned for varmen så det simrer  
lav en smørbolle af 1 – 2 spsk smør og 1 – 2 spsk mel rør det godt
sammen, tilsæt det lidt af gangen i grønkålen

til det får den rette konsistens tilsæt 1½ spsk sukker  
smag til med salt og måske lidt mere sukker tag en pande
og drys 5 – 6 spsk sukker på panden

varm panden godt op, der må ikke røres i sukkeret  
når det begynder at smelte og tage farve tilsættes 25 g smør  

skyl kartoflerne i koldt vand når smørret er bruset af tilsættes
de skyllede kartofler

det røres rundt i sukkermassen, bliver den for stiv tilsættes lidt vand  
lad det stå i 5 – 10 min og boble svagt til kartoflerne er færdige

tag skinken op af suppen og skær den i skiver

Så er det tid til servering.  

Dagens tallerken, Kogt skinke med grønlangkål og brunede kartofler,
Velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Kogt skinke med grønlangkål og brunede kartofler

Previous Post: « Dyreragout med kartoffel/sellerimos og surt
Next Post: Ølbraiseret Svineskank med knuget kål »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Anonym

    1. juli 2015 kl. 13:26

    Det er nu stuvet hvidkål, der serveres med sukker og kanel. Vendsysselsk grønlangkål serveres med sennep og rødbeder, rugbrød og brunede kartofler. Laves kålen på gammeldags facon, er retten så fed, at man er nødt til at drikke snaps til, for at man ikke skal blive dårlig …

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme