I dag går vi ombord i en meget gammel egnsret, grønlangkål.
Som laves på mange forskellige måder, alt efter i hvilken
egn man kommer fra. Det er en typisk jysk egnsret.
Retten kendes også fra Nordtyskland og som julemad fra Halland
og det nordvestlige Skåne. I Danmark findes retten i flere lokale
varianter, i Vensyssel blev kålen serveret med kanelsukker,
ofte blev der drukket rygende varm hvidtøl til.
I Sønderjylland derimod hakkes og koges grønkål og tilsættes fløde,
og skal absolut ikke serveres med kanelsukker. Denne variant vi
skal lave i dag stammer fra Lolland og det har jeg det helt fint med.
Vi går i gang.
Ingredienser.:(2 pers)
1 lille røget skinke, ca 6 – 700 g
300 g grønkål, frossen
½ l mælk
1 – 1½ dl fløde
1 – 2 spsk smør
1 – 2 spsk mel
1½ spsk sukker
1 glas kartofler,
små salt peber
start med at sætte skinken over i en gryde med vand,
vandet skal dække skinken
varm op når det koger skrues ned for varmen
skal nu stå og simre i 40 – 45 min
trækkes fra varmen og hvile i suppen
tage en gryde og hæld ½ liter mælk i den
læg den frossen grønkål i mælken og varm op til kogepunktet
når de første bobler komme skrues ned for varmen så det simrer
lav en smørbolle af 1 – 2 spsk smør og 1 – 2 spsk mel rør det godt
sammen, tilsæt det lidt af gangen i grønkålen
til det får den rette konsistens tilsæt 1½ spsk sukker
smag til med salt og måske lidt mere sukker tag en pande
og drys 5 – 6 spsk sukker på panden
varm panden godt op, der må ikke røres i sukkeret
når det begynder at smelte og tage farve tilsættes 25 g smør
skyl kartoflerne i koldt vand når smørret er bruset af tilsættes
de skyllede kartofler
det røres rundt i sukkermassen, bliver den for stiv tilsættes lidt vand
lad det stå i 5 – 10 min og boble svagt til kartoflerne er færdige
tag skinken op af suppen og skær den i skiver
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Kogt skinke med grønlangkål og brunede kartofler,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Anonym
Det er nu stuvet hvidkål, der serveres med sukker og kanel. Vendsysselsk grønlangkål serveres med sennep og rødbeder, rugbrød og brunede kartofler. Laves kålen på gammeldags facon, er retten så fed, at man er nødt til at drikke snaps til, for at man ikke skal blive dårlig …