Karbonade og krebinet er betegnelser for kendte kødretter.
Der hersker en del forvirring om forskelle og ligheder mellem
de to betegnelser, der i stort omfang dækker over egnsbestemte
variationer.
Karbonade kommer af at man oprindeligt ristede den over
glødende trækul. Carbon er latin for kul. Krebinet kommer af
at der originalt var skik at tilberede dem i fedtnet (crépine på fransk)
Helt traditionelt, så er der ingen forskel på formen eller farven på en
krebinet kontra en karbonade, ja kært barn har mange navne,
vi laver karbonader i dag.
Ingredienser.:(4 pers)
500 g svinekød
4 spsk rasp
1 tsk salt, fint
peber
1 spidskål, ca 700 – 900 g
3 dl mælk
3 spsk maizena
1 spsk smør eller olie
½ tsk basilikum, friskhakket
1 spsk dijonsennep
1 tsk salt, fint
Tilbehør.:
600 g skrællede kartofler
½ tsk salt fint, til kogning
2 stk gulerødder
1 stk persillerod eller pastinak
Start med at sætte en stor gryde med vand over varmen, kog op
Når det koger lægges spidskålen forsigtigt i det varme vand
Tilsæt en tsk salt.
Kog spidskålen i ca. 20 min,
der kom lige en rest blomkål sammen med
Skær den kogte kål i ¼ stykker på langs
Gem kogevandet
Sæt kartoflerne over at koge, ca 20 min
Tag farsen og form den til fire runde bøffer
Vend dem i rasp og krydr med salt og peber
Læg karbonaderne på en bageplade beklædt med bagepapir
steg dem i ovnen 15 – 20 min ved 250 gr
Skræl gulerødder og persillerod eller pastinak
Skær dem i lange stave
Svits dem på en varm pande i lidt olie
Tag dem af panden når de er møre og hold dem varme
Sauce.:
Smelt fedtstoffet i en gryde
Rør mælken sammen med maizena og lad blandingen koge op,
mens der piskes
Spæd saucen med kogevandet, hvis den er for tyk
Lad det koge igennem og smag til med basilikum, sennep og salt
Server karbonaderne med kartofler, spidskål og rodfrugter
overhældt med sauce.
Dagens tallerken, Karbonader med spidskål og rodfrugtestave,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar