• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Hjemmelavet Tykmælk

7. august 2021 by John Frøslev Skriv kommentar

Første gang jeg stiftede bekendtskab med et syrende mælkeprodukt, var i midten
af forrige århundred når min mor lavede tykmælk til vores morgenmad næste dag,
når der blev sat  6 dybe tallerkner på dæktøjsskabet i stuen, så var vi klar over,
at den stod på tykmælk næste dag. Fordi tallerkener blev sat i stuen, var det eneste
rum i huset der var varmet op, på nær køkkenet, men det var kun når der blev lavet
mad og der var tændt op i komfuret.

Tallerknerne med mælken krævede en temperatur på ca. 20 – 22 gr. for at stivne
så det kunne blive tykmælk. Det var jo ikke sådan, at man bare lige kunne smutte
til købmanden eller supermarked for at købe tykmælk, det fandtes ikke den gang,
hverken supermarked eller tykmælk på flaske/kartoner. Så nu skulle der rives
mørkt rugbrød uden kerner, (brød med kerner, det var heller ikke opfundet på dette tidspunkt)
som drys til tykmælken og med et drys sukker eller puddersukker,
så var lykke gjort, et dejligt morgenmåltid og det smager herligt.
køkkenet kalder

Ingredienser: (4 pers.)
1 liter sødmælk, økologisk
4 spsk. Kærnemælk, økologisk
1 stor humpel mørk rugbrød, revet
1 – 2 spsk. Pr. person, af sukker alm. Sukker (hvis man kan tåle det) eller Sukrin
Sukrin Gold

Start med at varme mælken op til 30gr. (håndvarmt)

tilsæt 4 spsk. Kærnemælk og rør det godt rundt

hæld det op i 4 dybe tallerkner og stil dem et lunt sted

dæk tallerkenerne med et stykke papir eller med film

nu skal tallerknerne stå her til næste dag eller i mindst 18 timer.

Riv nu en stor humpel rugbrød på rivejernet,
(2-3 skiver læg dem i fryseren før de rives, det er det nemmeste)

Server nu tykmælken med et godt drys rugbrød og sukker.
det er tid til servering.

Dagens morgenmåltid. Tykmælk med rugbrødsdrys og sukker, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Morgen

Previous Post: « Kinesisk tomatsuppe med omeletstrimler
Next Post: Fin fransk kyllingegryde »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme