Første gang jeg stiftede bekendtskab med et syrende mælkeprodukt, var i midten
af forrige århundred når min mor lavede tykmælk til vores morgenmad næste dag,
når der blev sat 6 dybe tallerkner på dæktøjsskabet i stuen, så var vi klar over,
at den stod på tykmælk næste dag. Fordi tallerkener blev sat i stuen, var det eneste
rum i huset der var varmet op, på nær køkkenet, men det var kun når der blev lavet
mad og der var tændt op i komfuret.
Tallerknerne med mælken krævede en temperatur på ca. 20 – 22 gr. for at stivne
så det kunne blive tykmælk. Det var jo ikke sådan, at man bare lige kunne smutte
til købmanden eller supermarked for at købe tykmælk, det fandtes ikke den gang,
hverken supermarked eller tykmælk på flaske/kartoner. Så nu skulle der rives
mørkt rugbrød uden kerner, (brød med kerner, det var heller ikke opfundet på dette tidspunkt)
som drys til tykmælken og med et drys sukker eller puddersukker,
så var lykke gjort, et dejligt morgenmåltid og det smager herligt.
køkkenet kalder
Ingredienser: (4 pers.)
1 liter sødmælk, økologisk
4 spsk. Kærnemælk, økologisk
1 stor humpel mørk rugbrød, revet
1 – 2 spsk. Pr. person, af sukker alm. Sukker (hvis man kan tåle det) eller Sukrin
Sukrin Gold
Start med at varme mælken op til 30gr. (håndvarmt)
tilsæt 4 spsk. Kærnemælk og rør det godt rundt
hæld det op i 4 dybe tallerkner og stil dem et lunt sted
dæk tallerkenerne med et stykke papir eller med film
nu skal tallerknerne stå her til næste dag eller i mindst 18 timer.
Riv nu en stor humpel rugbrød på rivejernet,
(2-3 skiver læg dem i fryseren før de rives, det er det nemmeste)
Server nu tykmælken med et godt drys rugbrød og sukker.
det er tid til servering.
Dagens morgenmåltid. Tykmælk med rugbrødsdrys og sukker, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar