Fra det Ungarske køkken finder vi Gullasch som er en gryderet fra Ungarn.
Gryderetten er ofte regnet som Ungarns nationalret. Engang bestod den af
finskåret oksekød i krydret sovs.
I dag består den af kød, paprika, tomater, kartofler, løg, hvidløg og porrer,
tilsat bouillon så har vi Gullashsuppe.
Gullaschbaron er et begreb på en person, der under 1. verdenskrig
tjente store penge på at levere madvarer til fronten, især gullasch på
konservesdåser, og hvor indholdet var af tvivlsom kvalitet.
Gullasch var smart at lave, netop fordi det indeholder både proteiner fra
kød og vitaminer fra de grøntsager, der er med i retten. Gullasch var den
vigtigste eksportvare inden for dåsemad til de krigsførende lande.
Gullaschbaronerne blev rige, fordi de udnyttede de særlige muligheder
for handel, som krigen skabte. I 1914 var der 21 danske fabrikker, der
solgte kød på konservesdåser, men under krigen steg dette til 148,
ligesom eksporten af kød blev 50 gange større i den periode krigen varede.
Under de økonomiske kriser i 1920’erne gik mange gullaschbaroner fallit.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(4 – 6 pers.)
500 g oksekød i små tern
150 g Røget bacon i små tern
2 – 3 spsk. olie
2 stk. Løg, hakkede
1 – 2 stk. Rød peberfrugt
4 stk. Gulerødder
2 tsk. Rosen paprika
1 tsk. Røget paprika
2 tsk. Delikatesse paprika
1 tsk. Stødt spidskommen
2 ds. Tomater, flåede og hakkede
3 spsk. Tomatpuré, koncentreret
1½ liter oksebouillon
2 stk. Bagekartofler i små tern
Salt og peber
Tilbehør.
Creme fraiche
Lunt groft brød
Skær kødet ud i tern på ca. 1½ x 2 cm. Størrelse
Skær bacon ud i små tern
Skræl og hak løgene fint
Brun kødet ved høj varme i en stor gryde med lidt olie
Læg det til side, brun bacon og løg
Skær peberfrugten i tern
Tilsæt det til gryden
Skær gulerødder i skiver
Tilsæt det til gryden
Krydr med paprika samt spidskommen
Kom kødet tilbage i gryden
Rist det hele et kort øjeblik og tilsæt tomater
Tilsæt bouillon og evt. soltørrede tomater
Lad suppen koge ved svag varme i 30 min.
Skræl kartoflerne og skær dem i små tern
Kom dem i gryden og kog i yderlige 20 min.
Smag suppen til med salt og peber
Server suppen rygende varm med creme fraiche på toppen.
Tid til servering.
Dagens tallerken, Gullashsuppe med brød og creme fraiche,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar