• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gæstemiddag “Vildt og køligt”

23. august 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

I dag er det lidt af et forsøg på grillen, helstegt dyrekølle på
rotisseriet, det er ikke prøvet før, så det skal prøves.    
Hindbær og chokolade sammen, går man ikke galt i byen med,
så desserten bliver Morfar’s isdessert.    

Hovedret.: Grillet helstegt dyrekølle, vildtsauce med
Amaretto kirsebær, små hvide kogte kartofler og
hvidkål/gulerodssalat med druer.

Dessert.:Morfar’s isdessert, hindbærsorbet på
chokoladekagebund med  flødeskum    

Ingredienser.:(4 – 5 pers)
Dyrekølle

1 stk. Rådyrkølle ca. 1½ – 2 kg
2 pk. Bacon i skiver
1 stk. løg
2 stk. gulerødder, små
250 g svampe, friske
1 spsk. danablu
1 glas rødvin/hvidvin
8-10 stk. enebær
1½ spsk. Ribsgele  
1- 1½ dl. Fløde
Salt og peber
4 – 5 stk. kirsebær i amaretto    

Start med at fjerne så mange hinder på køllen som muligt

Sæt køllen på spyddet og fastgøre køllen  
Dæk køllen med bacon skiver og snør dem fast,
så de ikke falder af under grilningen

Sæt den på grillen og find balancen

Tag en foliebakke og kom gulerod skåret i små stykker i bakken    
Det samme med svampe, og hakket løg, lidt enebær

Tilsæt et glas rødvin/hvidvin til grønsagerne  
Stil foliebakken under køllen på grillen
 
Gril den i ca. 1 time og 30 min, temp. Ved ben 65 – 70 gr.
Svagt lyserødt
 
Når det passer med tiden, sættes kartoflerne over at koge  
Kog dem møre ca. 10 – 15 min

Har du ikke et kød termometer, så skal den svagt give efter
når du trykker på køllen  
Lad den nu hvile i ca. 20 min, let tildækket
 
Når køllen har hvilet, skæres den ud i pæne skiver og
anrettes på et fad  
Dækkes med stanniol og holdes varm.

Hæld fonden fra foliebakken over i en gryde  
Hold grønsagerne varme til anretningen  
Sæt en gryde med ½ – ¾ liter vildtfond over varmen og kog op

Vildtfonden har du kogt på benene fra dyret, ellers
brug et par terninger
 
Tilsæt danablu, lidt fløde og kirsebærrene som hakkes fint    
(tage nogle kirsebær og tag sten ud, halver dem og mariner
dem i lidt amaretto, ca. 14 dage)

Blendes et kort øjeblik sammen med lidt fond  
Tilsættes til saucen lidt ad gangen, start med et par spsk. fulde  
Det er meget kraftfuldt i smagen.

Smag til med ribsgele, pas på den ikke bliver for sød,
kirsebærrene er også søde.  
Jævn saucen til en passende konsistens med lidt maizena

Hvidkåls/gulerodssalat.:  
200 g hvidkål
400 g gulerødder
Saften af ½ citron
1 bdt. Forårsløg
250 g grønne vindruer
4 spsk. sød chilisauce
Ristede sesamfrø  

Skær hvidkål i fine strimler

Pres citronsaften over kålen  
Riv gulerødderne på den grove side af rivejernet  
Snit forårsløg i fine skiver  
Halver vindruerne  
Tilsæt 4 spsk. sød chilisauce  
Bland det hele godt sammen  
Rist lidt sesamfrø på en tør og meget varm pande

Når de begynder at ”poppe” hældes de over på en tallerken  
Køler lidt af og drysses over salaten.

Så er det tid til servering.

Dagens hovedret, Grillet dyrekølle, vildtsauce med amaretto
kirsebær og hvidkål/gulerodssalat med druer. Velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Dessert.: Morfar’s isdessert

Ingredienser.:
Hindbærsorbet opskriften finder du her  
Chokoladebunde ca. 12 stk. ved ø 60 mm  
100 g smør
150 g farin, mørk
1 stk. æg
1 tsk. Vaniljesukker
150 g selvhævdende mel (Amo)
½ tsk. Bagepulver
40 g kakao
20 g mandler, hakket
100 g chokolade chips
1½ dl. piskefløde  

Self rasing flour/selvhævende mel kan laves på følgende måde
250 g hvedemel,
2½ tsk. Bagepulver og
½ tsk. Fint salt Blandes og bruges med det samme.  
Start med at tænde for ovnen og sæt den på 190 gr alm. Ovn  
Kom blødt smør, farin, æg og vaniljesukker i en skål og
rør det godt sammen  

Bland mel, kakao og bagepulver let sammen  
Tilsæt det til skålen med smørret  
Ælt det godt sammen  
Tilsæt chokolade chips, hakket groft og ælt det sammen

Sæt dejen på køl ½ – 1 time  
Læg dejen på et stykke bagepapir

Rul dejen ud til en firkant ca. 8 – 10 mm tyk  
Drys med hakkede mandler,  
Rul en til to gange med kagerullen, så mandlerne bliver
trykket ned i dejen  
Bag den i ovnen midterste rille 12 min.  

Lad kagepladen køle af på en rist    
Med en udstikker ø 60 – 70 mm udstikkes bundene  

Chokoladekage bundene kan fryses.

Tag nu det antal bunde du skal bruge  
Placer bunden på desserttallerkenen  
Sprøjteposen som er fyldt med stivpiskede flødeskum
 
Sprøjtes nu hele vejen rund på chokoladebunden
en kant af flødeskum  
Lige før der skal serveres, kugles hindbærsorbeten
op og lægges i midten  
Drys med lidt hakkede mandler  
Så er det tid til servering.  

Dagens dessert, Morfar’s Isdessert, hindbærsorbet på
chokoladebund med flødeskum, Velbekomme. 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Grill retter, Gæstemiddag Tags: Gæstemiddag 5

Previous Post: « Grillet Rødfisk med grillet løg og fennikel
Next Post: Morfar’s Mørbradgryde med kartoffelmos og surt »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme