I dag er det lidt af et forsøg på grillen, helstegt dyrekølle på
rotisseriet, det er ikke prøvet før, så det skal prøves.
Hindbær og chokolade sammen, går man ikke galt i byen med,
så desserten bliver Morfar’s isdessert.
Hovedret.: Grillet helstegt dyrekølle, vildtsauce med
Amaretto kirsebær, små hvide kogte kartofler og
hvidkål/gulerodssalat med druer.
Dessert.:Morfar’s isdessert, hindbærsorbet på
chokoladekagebund med flødeskum
Ingredienser.:(4 – 5 pers)
Dyrekølle
1 stk. Rådyrkølle ca. 1½ – 2 kg
2 pk. Bacon i skiver
1 stk. løg
2 stk. gulerødder, små
250 g svampe, friske
1 spsk. danablu
1 glas rødvin/hvidvin
8-10 stk. enebær
1½ spsk. Ribsgele
1- 1½ dl. Fløde
Salt og peber
4 – 5 stk. kirsebær i amaretto
Start med at fjerne så mange hinder på køllen som muligt
Sæt køllen på spyddet og fastgøre køllen
Dæk køllen med bacon skiver og snør dem fast,
så de ikke falder af under grilningen
Sæt den på grillen og find balancen
Tag en foliebakke og kom gulerod skåret i små stykker i bakken
Det samme med svampe, og hakket løg, lidt enebær
Tilsæt et glas rødvin/hvidvin til grønsagerne
Stil foliebakken under køllen på grillen
Gril den i ca. 1 time og 30 min, temp. Ved ben 65 – 70 gr.
Svagt lyserødt
Når det passer med tiden, sættes kartoflerne over at koge
Kog dem møre ca. 10 – 15 min
Har du ikke et kød termometer, så skal den svagt give efter
når du trykker på køllen
Lad den nu hvile i ca. 20 min, let tildækket
Når køllen har hvilet, skæres den ud i pæne skiver og
anrettes på et fad
Dækkes med stanniol og holdes varm.
Hæld fonden fra foliebakken over i en gryde
Hold grønsagerne varme til anretningen
Sæt en gryde med ½ – ¾ liter vildtfond over varmen og kog op
Vildtfonden har du kogt på benene fra dyret, ellers
brug et par terninger
Tilsæt danablu, lidt fløde og kirsebærrene som hakkes fint
(tage nogle kirsebær og tag sten ud, halver dem og mariner
dem i lidt amaretto, ca. 14 dage)
Blendes et kort øjeblik sammen med lidt fond
Tilsættes til saucen lidt ad gangen, start med et par spsk. fulde
Det er meget kraftfuldt i smagen.
Smag til med ribsgele, pas på den ikke bliver for sød,
kirsebærrene er også søde.
Jævn saucen til en passende konsistens med lidt maizena
Hvidkåls/gulerodssalat.:
200 g hvidkål
400 g gulerødder
Saften af ½ citron
1 bdt. Forårsløg
250 g grønne vindruer
4 spsk. sød chilisauce
Ristede sesamfrø
Skær hvidkål i fine strimler
Pres citronsaften over kålen
Riv gulerødderne på den grove side af rivejernet
Snit forårsløg i fine skiver
Halver vindruerne
Tilsæt 4 spsk. sød chilisauce
Bland det hele godt sammen
Rist lidt sesamfrø på en tør og meget varm pande
Når de begynder at ”poppe” hældes de over på en tallerken
Køler lidt af og drysses over salaten.
Så er det tid til servering.
Dagens hovedret, Grillet dyrekølle, vildtsauce med amaretto
kirsebær og hvidkål/gulerodssalat med druer. Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Dessert.: Morfar’s isdessert
Ingredienser.:
Hindbærsorbet opskriften finder du her
Chokoladebunde ca. 12 stk. ved ø 60 mm
100 g smør
150 g farin, mørk
1 stk. æg
1 tsk. Vaniljesukker
150 g selvhævdende mel (Amo)
½ tsk. Bagepulver
40 g kakao
20 g mandler, hakket
100 g chokolade chips
1½ dl. piskefløde
Self rasing flour/selvhævende mel kan laves på følgende måde
250 g hvedemel,
2½ tsk. Bagepulver og
½ tsk. Fint salt Blandes og bruges med det samme.
Start med at tænde for ovnen og sæt den på 190 gr alm. Ovn
Kom blødt smør, farin, æg og vaniljesukker i en skål og
rør det godt sammen
Bland mel, kakao og bagepulver let sammen
Tilsæt det til skålen med smørret
Ælt det godt sammen
Tilsæt chokolade chips, hakket groft og ælt det sammen
Sæt dejen på køl ½ – 1 time
Læg dejen på et stykke bagepapir
Rul dejen ud til en firkant ca. 8 – 10 mm tyk
Drys med hakkede mandler,
Rul en til to gange med kagerullen, så mandlerne bliver
trykket ned i dejen
Bag den i ovnen midterste rille 12 min.
Lad kagepladen køle af på en rist
Med en udstikker ø 60 – 70 mm udstikkes bundene
Chokoladekage bundene kan fryses.
Tag nu det antal bunde du skal bruge
Placer bunden på desserttallerkenen
Sprøjteposen som er fyldt med stivpiskede flødeskum
Sprøjtes nu hele vejen rund på chokoladebunden
en kant af flødeskum
Lige før der skal serveres, kugles hindbærsorbeten
op og lægges i midten
Drys med lidt hakkede mandler
Så er det tid til servering.
Dagens dessert, Morfar’s Isdessert, hindbærsorbet på
chokoladebund med flødeskum, Velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar