Hvert andet år starter Julen hos os ca. 14 dage før den 24. december, hvor
børn, svigerbørn og børnebørn kommer til en for jul.
Den 24. december foregår det hos deres respektive forældre/svigerforældre.
Vi mener så ikke at menuen skal stå på julemad, det får man rigeligt af
her i julen, så derfor en lidt anderledes Jule-menu.
Kaffe bord:
Amaretto-krans
Hovedret:
Forloren skildpadde med smilende æg og brød
Dessert: Karameldrømme af Mette Blomsterberg
Amaretto-krans:
Ingredienser: (en krans 10 – 12 stk.)
Fyld:
75g tranebær
50g mandler
1 dl. Amaretto
100g marcipan
Dej:
50g gær
1 dl. Mælk
1 spsk. Sukker
½ tsk. salt
1 stk. æg
100g smør
300g mel
1 stk. æg til pensling
1 spsk. Mandler hakkede
1 spsk. Perlesukker
Hak tranebær og mandler,
Bland hakkede mandler og hakkede tranebær sammen
Hæld amarettoen over, lad det trække natten over
Rør gæren ud i mælken og tilsæt sukker, salt og æg
Smuldr smørret i melet med foodprocessoren eller fingerene,
rør mælkeblandingen i
Ælt dejen godt igennem
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 min.
Riv marcipanen og vend den i amaretto-blandingen
Rul dejen ud i ½ cm. tykkelse og
Fordel amaretto-fyldet over dejen
Rul dejen sammen som en roulade og skær 1 cm. brede snit
halvvejs ned i rouladen
Tryk snittene skiftevis til hver side og saml rouladen
Til en krans på en bageplade med bagepapir
Pensl med sammenpisket æg, drys med mandler og sukker
Bages nu i ovnen ved 180 gr. i 25 – 35 min.
Tages ud og afkøles
Klar til servering.
Dagens kage, Amaretto-krans og en kop kaffe, Velbekomme
Forloren skildpadde
Opskrift med billeder klik her
Karameldrømme:
Fra Mette Blomsterbergs ”søde sager”
Ingredienser: (9 pers.)
Bunde:
70g smør
½ dl. Vand
1 stk. vaniljestang
110g sukker
2 stk. æg
70g hvedemel
1½ spsk. God kakao
½ tsk. bagepulver
Lidt neutral olie til at smøre formene med
Karamelsirup:
190g sukker
¾ dl. Vand
Karamelcreme:
5 bl. husblas
6 dl. Piskefløde
¾ af den afkølede karamelsirup
Glaskaramel: 10 -15 stk.
180g flormelis
Bunde:
Lun smør og vand i en gryde
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud
Pisk i en stor skål, vaniljekorn, sukker og æg til en tyk æggesnaps
Bland i en anden skål mel, kakao og bagepulver
Sigt det med i æggesnapsen
Vend det forsigtigt sammen, til dejen er næsten ensartet
Pisk det smeltede smørvand sammen
Vend det forsigtigt i dejen til den er ensartet
Smør formene med lidt olie
Vend et par gange i dejen igen og fordel den i formene
Bages i ovnen ved 185 gr. i 8 – 10 min, til de giver efter ved et let tryk
Lad bundene køle helt af og tag dem ud af formene.
Karamelsirup:
Smelt sukkeret til gylden karamel i en dyb kasserolle
Når sukkeret er smeltet, slukkes der for varmen
Tilsæt vandet, det vil i starten bruse meget kraftigt op
Tænd efter et par minutter varmen igen ved middel varme
Lad karamelmassen småsimre i 1 min og træk den fra varmen
Passér om nødvendig siruppen gennem en sigte
Køl siruppen ned ved stuetemperatur
Dæk den med husholdingsfilm.
Creme:
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand ca. ½ time
Kom fløden i en lille gryde og bring det næsten op til kogepunktet
Før gryden tages af varmen, vrides husblassen fri for vand
Kom den direkte ned i den varme fløde
Pisk godt og passér fløden gennem en sigte ned i en ren skål
Tildæk cremen med husholdingsfilm
Helt ned på selve cremen for at undgå at der dannes kondens
Nedkøl cremen helst i køleskab i mindst 3 timer eller til næste dag
Glaskaramel:
Smelt flormelissen til gylden karamel i en kasserolle
Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet
Når sukkeret er smeltet gyldent
Sæt med en ske to- tre klatter karamel
Med en diameter som en tokrone
Stryg lynhurtig og bestem med klatterne helt tynde med en palet
Gentag og gentag, til sukkeret er brugt
Og husk det er god med nogle stykker ekstra!
Er luftfugtigheden meget høj i lokalet, er den en fordel
At lave glaskaramellen lige før det skal bruges.
Anretning: Pisk den kolde creme op med håndmikseren
Tilsæt tre fjerdedele af karamelsiruppen og pisk den med.
Kom karamelcremen op i en sprøjtepose med en stor glat tylle i
Placer bundene på desserttallerkenen
Sprøjt karamelcremen op på bundene som spidse tårne
Anret med den resterende karamelsirup og afslut
Elegant med opretstående glaskaramel og et drys frysetørret hindbær.
Det er tid til servering.
Dagens dessert, Karameldrømme med frysetørret hindbær,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar