
Sommeren er over os, der er inviteret gæster til hygge og middag i
havestuen.
I meget lang tid har den stået på meget sol og sommer, og den 2 retters
menu består af:
Hovedret:
Grillet Lammekølle med knuste kartofler og asparges salat.
Dessert:
Marengskage med frisk frugt
Grillet Lammekølle med knuste kartofler og Asparges salat
Lammekød har en mild og blød smag. Det er gennemgående så mørt, at
stort set alle kødstykker kan steges i en ovn eller på grill.
Vi spiser lam, der typisk er mellem 6-12 måneder og vejer 15-20 kilo.
Kødet er dybt rosa og har en fedtmarmorering, som fremhæver den
delikate lammesmag.
Køkkenet kalder

Ingredienser: (4 pers.)
1 stk. lammekølle ca. 1,6 kg
Marinade:
3 stængler rosmarin, alle nålene
5 fed hvidløg
5 blade Citronmelisse
1 spsk. Citronskal, øko citron
1tsk. Ingefær, fintrevet
1 spsk. Flagesalt
Peber
Knuste kartofler:
750g kartofler med skræl, let kogte
4 spsk. Olivenolie
Frisk rosmarin eller timian
Salt og peber
Aspargessalat:
1 bdt. Grønne asparges
2 stk. rødløg
2 spsk. Sesamolie
1 stk. citron, reven skal og lidt saft.
Start med at gennemgå lammekøllen for urenheder
Rids fedtlaget på køllen i harlekintern

Dup køllen tør med køkkenrulle
Marinade:
Kom alle ingredienserne i en morter eller kværn
Gnid blandingen godt ind overalt på køllen

Kom lammekøllen i en plastpose og lad den trække
Mindst 2 timer, gerne til næste dag.
Tænd for grillen, god varme
Sæt køllen på rotisseriet (spyddet) til grillen

Følg benet i lammekøllen og bind den godt fast med bomuldssnor
Sæt den på grillen med en foliebakke under og lad den snurre rundt

Fyld lidt vand i foliebakken og lad saft og kraft dryppe ned i den
Bruges senere til en let sauce
Kernetemperatur på lammekøllen skal være ca. 60 – 62 gr.
Stege tid ca. 1½ – 2 timer
Tag den fra grillen men lad spyddet blive siddende
Hviler nu i ca. 25 – 30 min

Træk spyddet ud af lammekøllen og skær den i pæne skiver
Og er klar til servering.
Tag foliebakken fra grillen
Si væden over i en lille kasserolle
Smag til med salt og peber
Varm saucen op og jævn den lidt med maizena
Det skal ikke være en tyk sovs, men en let tyndtflydende sauce
Knuste kartofler:
Kartoflerne koges næsten møre ca. 15 min. med skræl
Vandet hældes fra og de vendes ud på en bageplade med bagepapir

Et stykke bagepapir lægge over kartoflerne
Bank derefter kartoflerne flade med en kødhamrer eller bunde
af en tung kasserolle

Men ikke så meget, at de ikke hænger sammen mere
Fjern det øverste papir og smør kartoflerne med olivenolie

Drys med fint hakket rosmarin, salt og peber
Steges i ovnen ved 200 gr. i ca. 20 – 15 min til de lige får lidt farve
Serveres med det samme.
Asparges salat:
Skær bunden af aspargesene ca. 2 – 3 cm og kasser dem
Skær resten af aspargesene i stykker på ca. 1½ – 2 cm længde
Pil rødløgene og skær dem i meget tynde skiver, gerne på et mandolinjern

Blancherer nu asparges og rødløg i let saltet vand, i ca. 2 – 3 min
Kom dem i en si og nedsænk dem i koldt vand, så kogningen standser
Lad dem dryppe tørre
Vend dem med sesamolie, citronskal og saft
Det er tid til servering.

Dagens hovedret, Grillet Lammekølle med knuste kartofler,
aspargessalat og sauce, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Marengskage med frisk frugt

Marengs er et lille køkkenmirakel, lette og luftige så de smelter på tungen.
Denne marengskage med friske
bær vil med garanti få dine gæsters opmærksomhed
Køkkenet kalder

Ingredienser: (4 pers.)
2 stk. æggehvide
45g sukker
45g flormelis
½ tsk. maizena
1 kn. Salt
27g pistacienødder, usaltede uden skal
Fyld og pynt:
1,2 dl. Piskefløde
1 stk. mango, moden
45g blåbær
½ stk. granatæble
89g lemoncurd
½ håndfuld Citronmelisse (kan undlades)
Start med at tænde ovnen på 120gr.
Læg bagepapir på en bageplade
Pisk æggehviderne stive

Tilsæt sukker lidt ad gangen, til marengsen er helt stiv og blank
Vend forsigtigt flormelis, majsstivelse, salt og
Grofthakkede pistacienødder i marengsen med en dejskraber
Gem lidt pistacienødder til pynt
Smør marengsmassen ud på bagepladen i passende store (120mm) fuglereder

Lav en fordybning i hver fuglerede med bagsiden af en ske.

Bag marengskagerne i oven i 1 time, sluk for ovnen
Lad marengskagerne køle af, mens de stadig står i ovnen
Pisk fløden til blødt skum
Skræl mangoen, og skær frugtkødet i tern
Skyl blåbær, halver granatæblet og bank kernerne ud
Læg 1 spsk. Lemoncurd på hver marengskage og top med flødeskum
Mango, blåbær og granatæblekerner
Pynt med pistacienødder og citronmelisse
Det er tid til servering.

Dagens dessert, Marengskage med frisk frugt, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar