• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gæstemiddag “Sol og Sommer”

15. juli 2018 by John Frøslev Skriv kommentar

Sommeren er over os, der er inviteret gæster til hygge og middag i
havestuen.
I meget lang tid har den stået på meget sol og sommer, og den 2 retters
menu består af:
Hovedret:
Grillet Lammekølle med knuste kartofler og asparges salat. 
Dessert:
Marengskage med frisk frugt 

Grillet Lammekølle med knuste kartofler og Asparges salat 
Lammekød har en mild og blød smag. Det er gennemgående så mørt, at
stort set alle kødstykker kan steges i en ovn eller på grill.
Vi spiser lam, der typisk er mellem 6-12  måneder og vejer 15-20 kilo.
Kødet er dybt rosa og har en fedtmarmorering, som fremhæver den
delikate lammesmag.
Køkkenet kalder

Ingredienser: (4 pers.)  
1 stk. lammekølle ca. 1,6 kg  
Marinade:
3 stængler rosmarin, alle nålene
5 fed hvidløg
5 blade Citronmelisse
1 spsk. Citronskal, øko citron
1tsk. Ingefær, fintrevet
1 spsk. Flagesalt
Peber  
Knuste kartofler:
750g kartofler med skræl, let kogte
4 spsk. Olivenolie
Frisk rosmarin eller timian
Salt og peber  
Aspargessalat:
1 bdt. Grønne asparges
2 stk. rødløg
2 spsk. Sesamolie
1 stk. citron, reven skal og lidt saft.
Start med at gennemgå lammekøllen for urenheder  
Rids fedtlaget på køllen i harlekintern

Dup køllen tør med køkkenrulle  
Marinade:
Kom alle ingredienserne i en morter eller kværn  
Gnid blandingen godt ind overalt på køllen

Kom lammekøllen i en plastpose og lad den trække  
Mindst 2 timer, gerne til næste dag.    
Tænd for grillen, god varme  
Sæt køllen på rotisseriet (spyddet) til grillen

Følg benet i lammekøllen og bind den godt fast med bomuldssnor  
Sæt den på grillen med en foliebakke under og lad den snurre rundt

Fyld lidt vand i foliebakken og lad saft og kraft dryppe ned i den  
Bruges senere til en let sauce  
Kernetemperatur på lammekøllen skal være ca. 60 – 62 gr.
Stege tid ca. 1½ – 2 timer  
Tag den fra grillen men lad spyddet blive siddende  
Hviler nu i ca. 25 – 30 min

Træk spyddet ud af lammekøllen og skær den i pæne skiver  
Og er klar til servering.  
Tag foliebakken fra grillen  
Si væden over i en lille kasserolle  
Smag til med salt og peber  
Varm saucen op og jævn den lidt med maizena  
Det skal ikke være en tyk sovs, men en let tyndtflydende sauce  

Knuste kartofler: 
Kartoflerne koges næsten møre ca. 15 min. med skræl  
Vandet hældes fra og de vendes ud på en bageplade med bagepapir

Et stykke bagepapir lægge over kartoflerne  
Bank derefter kartoflerne flade med en kødhamrer eller bunde
af en tung kasserolle

Men ikke så meget, at de ikke hænger sammen mere  
Fjern det øverste papir og smør kartoflerne med olivenolie

Drys med fint hakket rosmarin, salt og peber  
Steges i ovnen ved 200 gr. i ca. 20 – 15 min til de lige får lidt farve  
Serveres med det samme.  
Asparges salat:
Skær bunden af aspargesene ca. 2 – 3 cm og kasser dem  
Skær resten af aspargesene i stykker på ca. 1½ – 2 cm længde  
Pil rødløgene og skær dem i meget tynde skiver, gerne på et mandolinjern

Blancherer nu asparges og rødløg i let saltet vand, i ca. 2 – 3 min  
Kom dem i en si og nedsænk dem i koldt vand, så kogningen standser  
Lad dem dryppe tørre  
Vend dem med sesamolie, citronskal og saft  
Det er tid til servering.

Dagens hovedret, Grillet Lammekølle med knuste kartofler,
aspargessalat og sauce, Velbekomme  
Mange glade madhilsner
John

Marengskage med frisk frugt

Marengs er et lille køkkenmirakel, lette og luftige så de smelter på tungen.
Denne marengskage med friske
bær vil med garanti få dine gæsters opmærksomhed
Køkkenet kalder

Ingredienser: (4 pers.)
2 stk. æggehvide
45g sukker
45g flormelis
½ tsk. maizena
1 kn. Salt
27g pistacienødder, usaltede uden skal
Fyld og pynt:
1,2 dl. Piskefløde
1 stk. mango, moden
45g blåbær
½ stk. granatæble
89g lemoncurd
½ håndfuld Citronmelisse (kan undlades)
Start med at tænde ovnen på 120gr.
Læg bagepapir på en bageplade
Pisk æggehviderne stive

Tilsæt sukker lidt ad gangen, til marengsen er helt stiv og blank
Vend forsigtigt flormelis, majsstivelse, salt og
Grofthakkede pistacienødder i marengsen med en dejskraber
Gem lidt pistacienødder til pynt
Smør marengsmassen ud på bagepladen i passende store (120mm) fuglereder

Lav en fordybning i hver fuglerede med bagsiden af en ske.

Bag marengskagerne i oven i 1 time, sluk for ovnen
Lad marengskagerne køle af, mens de stadig står i ovnen
Pisk fløden til blødt skum
Skræl mangoen, og skær frugtkødet i tern
Skyl blåbær, halver granatæblet og bank kernerne ud
Læg 1 spsk. Lemoncurd på hver marengskage og top med flødeskum
Mango, blåbær og granatæblekerner
Pynt med pistacienødder og citronmelisse
Det er tid til servering.

Dagens dessert, Marengskage med frisk frugt, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gæstemiddag Tags: Gæstemiddag 25

Previous Post: « Stegt Lever med æbler, løg og balsamico
Next Post: Morfars Sønderjyske frikadeller med stuvet spidskål »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme