Kan man byde gæster på restemiddag?
Det mener jeg godt man kan, når bare det er lavet med omhu
og kærlighed. Det er lige hvad vi gør i dag, 2 retters menu:
Hovedret: Hachis med kartoffelmos og rødbeder
Dessert: Alliance-Blommetrifli med flødeskum
Hachis med kartoffelmos og rødbeder
Nu skal vi rigtig langt tilbage i tiden til storkøkkenernes tid,
hvor hovedsaligt hachis blev lavet. Hachis er en rigtig resteret.
En ret hvor du kan få brugt rester af stegt eller kogt kød og så
smager det forbløffende godt.
Hachis er ikke millionbøf og har intet med det at gøre og
kan ikke laves på hakket oksefars.
Det skal være en rest stegt eller kogt oksesteg eller anden steg.
En ret som serveres med kartoffelmos eller brunede kartofler.
Husmoderen/faderen tog retten til sig i 40’erne, men er
efterhånden ret sjældent.
Så det gør vi noget ved, vi går i køkkenet.
Ingredienser:(6 pers)
1,8 kg. Stegt oksesteg
5 dl. Bouillon
1 – 1½ dl. Sovs Evt. kulør
2 – 3 stk. løg
10 spsk. Hakkede drueagurker
5 spsk. Sherry
1½ dl. Fløde
1 bundt persille
4 – 5 stk. laurbærblade
Salt Peber
1½ – 2 kg kartofler gerne melede
2 spsk. Smør
1 – 2 dl. Mælk
Salt og peber
Tilbehør.:
Syltede rødbeder
Start med at skrælle kartoflerne og skær dem i mindre stykker
Kog dem møre i usaltede vand.
Skær kødet ud i grove stykker
Hak kødet med en kniv, eller kør det en tur gennem
kødhakkeren med den grove skive
Bland sovs og bouillon med det hakkede kød, og varm det i en gryde
Tilsæt laurbærblade og sherry
Riv løgene og tilsæt det sammen med de hakkede drueagurker
Jævn med fløden og kog til hachisen er gennemvarm
Smag til med salt, peber og sherry evt. lidt af lagen fra drueagurkerne
Tilsæt evt. lidt kulør som lidt ekstra farve
Mos de kogte kartofler, men ikke for meget, der må godt være
små stykker af kartofler i den, pisk smør og mælk ud
i kartoffelmosen. Smag til med salt og peber
Hak persillen og drys det over kartoffelmosen
Serveres med syltede rødbeder
Det er tid til servering.
Dagens hovedret, Hachis med kartoffelmos og rødbeder,
velbekomme
Alliance-Blommetrifli:
Ingredienser:(6 pers)
75 g makroner
½ dl. Portvin lys eller æblecider
400 g Blommer/kirsebær/pære
125 g Sukker
Creme:
4 stk. æggeblommer, pasteuriserede
1 stk. vaniljestang
50 g sukker
2½ dl. Piskefløde
Kom halverede og udstenede blommer og sukker i en gryde
Tilsæt pærer skåret i mindre stykker, udsten kirsebærrene og
kom dem i gryden
Kog det med en ½ dl. Vand i ca. 5 – 6 min
Blommerne skal være let møre, men med lidt bid i
Lad dem afkøle
Creme:
Æggeblommer, sukker og vanilje piskes sammen
Tilsæt mens der piskes ca. 15 g maizena majsstivelse
Tilsæt 1 dl. Fløde
Resten af fløden koges op
Tilsæt cremeblandingen pisk godt igennem til det tykner.
Hæld cremen i en skål og køl ned
Start anretningen med makronerne
Knus dem let og fordel dem i 6 stk. glas
Dryp portvin eller cider over makronerne
Fordel frugterne over makronerne
Hæld cremen over frugten, dæk af med film
Stil desserten koldt
Pisk lidt flødeskum af ca. 2 dl. Piskefløde
Pynt af med flødeskum på toppen
Tid til servering.
Dagens dessert, Alliance-blommetrifli med flødeskum, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar