Sylte står jo på ethvert frokostbord her ved juletid, lidt af en glemt spise,
men som smager guddommeligt når det laves rigtigt. I gamle dage var
sylte også en middagsret, som blev spist med stuvede kartofler og
rødbeder til og smager fortrinligt.
I kan jo nok regne ud, at den står på sylte i dag, vi skal i gang.
Ingredienser:
2,5 kg svinekød (bov, skank,snitte elle et grisehoved)
1½ l vand
3-4 laurbærblade
3 – 4 hele nelliker
10 peberkorn, sort
5 hele allehånde
Salt
2 stk gulerødder
1 løg
1 porrevisk
lidt selleri top
1 stængel bladselleri
lidt persillestilke eller en god dusk persille
Læg kødet i en stor gryde, kom vand på så det dækker kødet, når det
koger, skummes der omhyggeligt.
Når det er skummet godt, tilsættes krydderier og grøntsager og det skal
nu koge i 2½ – 3 timer, kødet skal falde fra benene.
Når det er kogt mørt og kødet falder fra benene, tages kødet op på et fad.
Si væsken og hæld den tilbage i gryden, smag på den, er den ikke kraftig
nok reduceres væsken til den ønskede smag opnås.
Nu fjernes skin og det meste fedt, der må godt være lidt fedt tilbage, og
kødet skæres ud i små tern.
Nu er det klar til at komme i formene.
Tag ca. ½ l af suppen/væsken over i en lille gryde og varm det op.
Det er ikke sikkert at der er gelatine nok i suppen, det afhænger af hvilke
slags kød der er brugt, men opløs 2 – 3 blade husblas i koldt vand i ca. ½
time og kom så husblassen i den varme suppe.
Hæld den varme suppe med husblassen i over sylten i formene og lad
dem trække godt.
Læg låg på, sæt lidt tryk ovenpå, og så på køl til næste dag.
Efter et døgn i køleskabet, vendes sylten ud af formene og ser sådan ud,
kan nu deles og er fryse egnet.
Dagens tallerken, Sylte med sennep og rødbede, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar